Grote zorgen patiëntenclubs om Hagaziekenhuis

De cardiologen van het Medisch Centrum Haaglanden sturen sinds 2,5 maand voor open hart operaties geen patiënten meer door naar het HagaZiekenhuis. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Patiëntenfederatie NPCF maakt zich grote zorgen over de kwaliteit van de zorg op de afdeling cardiologie van het Hagaziekenhuis. Ook de Hart&Vaatgroep en de Hartstichting geven aan zich zorgen te maken.

De organistaties roepen het ziekenhuis op direct actie te ondernemen en niet te wachten op resultaten van nieuw onderzoek.

“Als door een arbeidsconflict de levens van patiënten in gevaar zijn, is dat een zeer kwalijke zaak die om direct ingrijpen vraagt.” - verklaring Hart&Vaatgroep en Hartstichting

‘Sterftecijfer ligt al jaren hoger dan bij andere hartcentra’

Het radioprogramma Argos meldde vandaag dat het sterftecijfer bij cardiochirurgische operaties in het hartcentrum van het ziekenhuis in Den Haag al jaren hoger zou liggen dan bij andere hartcentra. Ook zou er jarenlang lagere sterftecijfers zijn doorgegeven aan de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie.

Het ziekenhuis heeft bevestigd dat er samenwerkingsproblemen op de afdeling waren, maar stelt dat de patiëntveiligheid nooit in gevaar is geweest. Het ziekenhuis spreekt tegen dat er de laatste jaren hogere sterftecijfers zijn.

Ook zouden er volgens het ziekenhuis geen patiënten nodeloos zijn overleden. Wel worden nog casussen door externen nagespeurd. De uitslag van dit onderzoek volgt vermoedelijk over een of twee weken, meldt Novum.

De cardiologen van het Medisch Centrum Haaglanden sturen vanwege de twijfel over de kwaliteit van het hartcentrum sinds 2,5 maand voor open hart operaties geen patiënten meer door naar het HagaZiekenhuis.