Grooven door strak drumwerk

Fotografe Cindy Heijnen reist door Nederland op zoek naar kleine en grote winnaars en bekijkt het belang van winnen vandaag de dag.

De Winnaar, Achterpagina 16-03-2013 Hannah/drummer

De 16-jarige Hannah Hiemstra won de eerste prijs in de categorie tot 16 jaar op de Dutch Drum Talent.

„Ik houd van het drummen zelf, het fysieke: dat je met je vier ledematen iets anders moet doen en uitgeput bent na het spelen. ‘Drummuziek’ zegt me minder, zelf luister ik naar artiesten als Kate Bush, The Corrs, Florence & The Machine. Het was voor mij dus best moeilijk om het liedje te kiezen waarvan ik de drumlijn zou spelen op de wedstrijd Dutch Drum Talent (DDT). Het werd uiteindelijk Mr.Brightside van The Killers, een lekker uptempo nummer. Ik deed voor de derde maal mee aan de wedstrijd en was net als de afgelopen keren het enige meisje. Natuurlijk is het dan leuk om te winnen, om de eer van de vrouwen hoog te houden. Ik denk dat de andere deelnemers verbaasd waren, maar ze reageerden erg sportief. De jury zei achteraf dat ik ‘strakker’ speelde dan mijn 39 mannelijke tegenstanders, dat ik groovede zonder al te veel poespas. Dat verraste me, zelf vond ik dat ik niet zo goed speelde die dag. Ik stond dus rustig achter het podium te kletsen met een vriendin toen de jury omriep dat ik had gewonnen. De prijs was een nieuw drumstel. Ik doe niet vaak mee aan drumwedstrijden, omdat er gewoonweg niet veel zijn in Nederland. Wel neem ik vaak deel aan open podia. Het is leuk om te spelen voor publiek, en je bouwt er podiumervaring en naamsbekendheid mee op, want over twee jaar hoop ik naar de Rockacademie in Tilburg te gaan. Het podium vormt een groot contrast met mijn ‘repeteerplek’ thuis. Een klein kamertje boven de bijkeuken dat we hebben bekleed met isolatiemateriaal. Ik pas er maar net in samen met mijn nieuwe drumstel.”

Interview Sabeth Snijders

    • Sabeth Snijders