Franciscus: niet paus, maar Christus is het centrum van de kerk

“Niet de paus, maar Christus is centrum van het kerk.” Dit was vanochtend de boodschap van paus Franciscus aan de meer dan 5000 journalisten die in de grote audiëntiehal met hem konden kennismaken.

Paus Franciscus vanochtend voorafgaand aan zijn kennismaking met de internationale pers.
Paus Franciscus vanochtend voorafgaand aan zijn kennismaking met de internationale pers. AFP / Vincenzo Pinto

“Niet de paus, maar Christus is centrum van de kerk.” Dit was vanochtend de boodschap van paus Franciscus aan de meer dan 5000 journalisten die in de grote audiëntiehal met hem konden kennismaken.

Het handjeschudden bleef beperkt tot de persmedewerkers van het Vaticaan zelf. Maar de paus had wel een boodschap aan al diegenen die de afgelopen dagen over het conclaaf en zijn verkiezingen hebben bericht – jullie hebben hard gewerkt, hè, zei hij onder instemmend gelach in een tussenzinnetje. Maar hij vroeg de journalisten vooral niet te veel op de poppetjes te letten, en meer op de boodschap van de kerk zelf. Dat was tegelijkertijd een opdracht aan de kerk zelf. “We moeten niet onszelf communiceren, maar de drie waarden: waarheid, goedheid en schoonheid”, volgens Franciscus de kernwaarden van het geloof.

Hij vertelde ook hoe hij bij de keuze voor zijn naam was gekomen. Toen bij het tellen van de stemmen de 77 voor hem was bereikt en er applaus uitbrak, omhelsde een Braziliaanse kardinaal hem en zei: vergeet de armen niet. Toen het tellen van de stemmen verder ging, dacht ik aan oorlogen en vrede, zei de paus. Die twee elementen bij elkaar brachten hem op de naam Franciscus. Naar Franciscus van Assisi, de heilige die alles verkocht om met de armen te kunnen leven en Franciscus als een man van vrede. “Ik wil een arme kerk, een kerk van de armen”, zei de paus.

Paus beantwoordt nog geen vragen van de pers

Uitspraken als “dat doet een paus niet” kunnen met Franciscus niet zo makkelijk worden gedaan, want hij heeft in de paar dagen dat hij paus is (‘bisschop van Rome’, zoals hij zichzelf noemt) al een andere stijl geïntroduceerd. Maar vragen beantwoorden op een persconferentie, daar wilde ook Franciscus (nog?) niet aan. Na een toespraakje van een kwartier en na het handschudden was de audiëntie afgelopen en liep iedereen weer in het lentezonnetje in Rome.

Met het weer zal het morgen wel helemaal druk worden op het Sint Pietersplein, als Franciscus op 12 uur zijn eerste Angelusgebed uitspreekt. Morgen wordt in Rome ook de marathon gelopen, maar het parkoers daarvan is inderhaast veranderd. Ook al wil de paus dat de kerk in beweging is, zal op het Sint Pietersplein morgen geen plaats over zijn voor hardlopers.