Formule 1 weer van start: met een Nederlander, maar wie verslaat Vettel?

Sergio Perez in de McLaren: wat kan de jonge Mexicaan in een topauto?
Sergio Perez in de McLaren: wat kan de jonge Mexicaan in een topauto? Foto Reuters / Scott Wensley

Zondagochtend om 07.00 uur Nederlandse tijd gaan de lichten in Melbourne op groen voor een nieuw seizoen Formule 1. Voor het eerst in vijf jaar staat er weer een Nederlander aan de start, maar dé vraag is uiteraard: wie gaat die Sebastian Vettel nou eens verslaan?

Hoe ging het vorig jaar ook alweer?

Na twee jaar heerschappij van Red Bull Racing waaide een verfrissende wind door het F1-seizoen van 2012. De eerste zeven races werden door zeven verschillende coureurs gewonnen en dat was nog nooit eerder voorgekomen. In de tweede helft van het seizoen kwam Red Bull met Sebastian Vettel echter toch weer bovendrijven als sterkste combinatie.

Fernando Alonso (Ferrari) was zijn grootste concurrent: de Duitser en de Spanjaard streden tot en met de allerlaatste race beiden om hun derde wereldtitel. Ondanks het stormachtige begin van het jaar en deze grote finalerace eindigde het seizoen 2012 zoals de voorgaande twee edities: Vettel wereldkampioen.

Voorproefje: de vijftien beste inhaalacties van vorig jaar.
http://youtu.be/iwyT7WabUvA

De grootste veranderingen

Lewis Hamilton, de wereldkampioen van 2008 en sinds zijn dertiende bij de renstal McLaren, verliet deze winter het vertrouwde nest. De Brit zocht nieuwe inspiratie en uitdagingen en hoopt die te vinden bij Mercedes, dat Michael Schumacher met pensioen stuurde. De transfer was spraakmakend omdat Hamilton als een van de snelste coureurs uit het veld een topteam verruilde voor Mercedes: Die Silberpfeil was vorig seizoen absoluut geen bolide waarmee gestreden kon worden om de titel.

De lege plek bij McLaren wordt opgevuld door Sergio Perez. Bij Sauber liet de jonge Mexicaan, opgeleid door Ferrari, zien veel in huis te hebben, maar kan hij het waarmaken bij een topteam waar de druk altijd hoog is? Verder vroeg het achterhoedeteam HRT deze winter faillissement aan waardoor er nog maar elf teams aan de start staan in Melbourne.

Wie zijn dit jaar de kanshebbers?

Met het vertrek van Schumacher staan er zondag nog vijf wereldkampioenen op de grid. Naast Vettel, Alonso en Hamilton hebben we Kimi Raikkonen (Lotus) en Jenson Button (McLaren). Als de voortekenen niet bedriegen heeft Red Bull in de wintermaanden het beste zijn huiswerk gedaan. Daarentegen lijkt McLaren, ondanks een sterk slot in 2012, wat achterstand te hebben opgelopen met de nieuwe bolide.

Twitter avatar alo_oficial Fernando Alonso Changing weather conditions for tomorrow and Sunday, we will try to maximize the information on the dry track today …
#AustraliaAlo

Lotus en Ferrari zien er goed uit, met daaraan toegevoegd enigszins verrassend ook Mercedes. Het Duitse fabrieksteam lijkt overuren te hebben gemaakt om Hamilton te voorzien van materiaal waarmee hij de aansluiting kan vinden bij Alonso en Raikkonen in hun jacht op Vettel.

De Nederlander

Zoals veelvuldig belicht kent het Formule 1-circus voor het eerst sinds 2007 weer een Nederlander. Giedo van der Garde (27) promoveerde van testrijder tot Grand Prix-coureur bij het team Caterham. De Britse renstal lijkt door het bankroet van HRT het minst competitieve team van het veld. Van der Garde zal zich in eerste instantie dan ook vooral moeten richten op het verslaan van zijn Franse teammaat Charles Pic. Dat lijkt de kortste weg naar het wekken van interesse van grotere teams.

Die weg is echter lang en in de afgelopen jaren wist geen enkele coureur van een achterhoedeteam de overstap te maken naar de middenmoot of subtop. Wat vóór Van der Garde spreekt is dat hij voldoende sponsorinkomsten een goed management achter zich heeft: dat, en zijn bewezen talent, opent altijd wel deuren in de Formule 1.

En wie wordt de wereldkampioen van 2013?

Favoriet op voorhand is de kampioen van 2010, ’11 en ’12: Sebastian Vettel. In zijn Red Bull is de nog 25-jarige Duitser dé te kloppen man. Fernando Alonso (Ferrari) zegt zich sterker te voelen dan ooit en bewees vorig jaar in een inferieure auto tóch te kunnen strijden om de titel. De laatste uit de absolute top is Lewis Hamilton. Waar Vettel vorig jaar toch vaak moeite had wanneer de Red Bull mindere dagen kende, kan Hamilton net als Alonso met ondermaats materiaal toch als eerste over de finish komen. Raikkonen mag ook niet uitgevlakt worden, terwijl achter de naam van Button een vraagteken staat als het gaat om titelkandidaatschap.

De uitslag zondag zegt nog niet veel: Vettel won vorig jaar pas in de vierde Grand Prix z’n eerste race. Als één factor in de afgelopen jaren bepalend is geweest, dan is het wel die van constant presteren. Een keer niet de beste? Geen probleem, maar zorg dat je bij de besten van de rest hoort. Elke uitvalbeurt of slechte race kan funest zijn. Zo close was het, en zo close belooft het ook in 2013 weer te zijn.

    • Jules Seegers