Eredivisie: winst voor Heerenveen, PSV, Vitesse en Heracles

Dries Mertens van PSV in duel met keeper Jeroen Zoet van RKC.
Dries Mertens van PSV in duel met keeper Jeroen Zoet van RKC. Foto ANP / Olaf Kraak

In de Eredivisie was Heerenveen vanavond in Nijmegen met 1-3 te sterk voor NEC. PSV won in eigen huis met 2-0 van RKC Waalwijk, in Den Haag versloeg Vitesse ADO met 0-4 en ook Heracles boekte een uitzege: 0-2 tegen VVV.

Heerenveen wint opnieuw

Voor Heerenveen was het de vierde overwinning op rij in de Eredivisie. Thuisploeg NEC kwam via Ruud Boymans na een uur spelen nog wel op voorsprong, maar een doelpunt van Alfred Finnbogason en twee van Filip Djuricic bezorgden Heerenveen alsnog de zege.

Boymans brak de wedstrijd open door op aangeven van Nick van der Velden een vlijmscherpe counter van NEC af te ronden. Het doelpunt leek Heerenveen wakker te schudden. Minder dan tien minuten na de openingstreffer maakte Finnbogasson dankzij een foutje van doelman Gabor Babos gelijk.

De hoofdrol werd echter opgeëist door Djuricic. De Serviër zette Heerenveen met een weergaloze stift uit een moeilijke hoek op voorsprong. In blessuretijd maakte hij er na een goed uitgevoerde counter ook nog 1-3 van.

Waar Heerenveen in de lift zit, heeft NEC te maken met een dipje. De ploeg van trainer Alex Pastoor verloor de laatste drie wedstrijden op rij. Het verschil tussen NEC en Heerenveen, de nummers acht en negen van de Eredivisie, bedraagt nog maar één puntje.

PSV boekt zakelijke zege op RKC

PSV is voor minimaal een dag koploper in de Eredivisie. De Eindhovense club boekte een zakelijke 2-0 overwinning op RKC Waalwijk, dat net boven de nacompetitiestreep staat. Dries Mertens zette PSV al in de zesde minuut met een benutte penalty op het goede spoor. In de tweede helft maakte Georginio Wijnaldum er 2-0 van.

PSV werd op de openingsdag van de competitie verslagen door RKC. Een nieuwe stunt hing echter geen moment in de lucht. Al na vijf minuten wees scheidsrechter Jan Wegereef naar de stip na wild inkomen van Ard van Peppen op Atiba Hutchinson. Mertens maakte dankbaar gebruik van dat buitenkansje.

Na de vroege openingsgoal was PSV heer en meester, maar het tempo lag te laag om er een show van te maken. Pas in de 69e minuut viel de beslissing. Wijnaldum kreeg de bal aangespeeld van Mertens en liet met een mooie stift Jeroen Zoet kansloos. RKC kon er aanvallend de hele wedstrijd amper iets tegenover stellen.

Vitesse blijft in de race na ruime zege in Den Haag

Vitesse blijft volop in de race om de landstitel. Mede door twee doelpunten van Wilfried Bony werd de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag met 4-0 gewonnen. Vitesse staat twee punten achter koploper PSV.

De status van Bony als topscorer van de Eredivisie leek bij de spelers van ADO nog niet echt te zijn doorgedrongen. De Ivoriaan kreeg in de achtste minuut veel te veel ruimte en kon met een simpele voetbeweging een voorzet van Marco van Ginkel binnen tikken. Kort voor rust was het opnieuw raak. Een inzet van Bony na een corner van Van Ginkel werd net achter de doellijn weggehaald.

ADO kreeg kort na rust de definitieve nekslag. Van Ginkel werd op pad gestuurd door Bony en scoorde fraai in de verre hoek. Tjaronn Chery raakte namens ADO nog de paal, maar het geloof bij de thuisploeg was toen al lang verdwenen. Bony liet nog een enorme kans liggen op zijn 27e van het seizoen. Mike Havenaar zorgde er in de slotfase voor dat er alsnog 0-4 op het scorebord kwam.

Heracles verslaat VVV

VVV-Venlo liet vanavond de kans liggen om dichter bij RKC in de buurt te komen. De nummer zeventien van de ranglijst verloor thuis met 2-0 van Heracles Almelo, dat de degradatiezorgen definitief achter zich lijkt te hebben gelaten. Everton krulde de bal in de 61e minuut mooi in de kruising, Mike te Wierik zorgde amper zes minuten later voor de beslissing.

De wedstrijdverslagen komen van persbureau Novum

    • Lex Boon