De paniek van een verstrikte bultrug

Twee boeien en 61 meter touw sleepte deze bultrug achter zich aan. Medewerkers van het Amerikaanse oceanografisch instituut NOAA hebben het verstrikte mannetje op maandag 11 maart van de striemende lijnen bevrijd. Vanuit een opblaasboot sneden ze de touwen door, met een lange stok waaraan een mes bevestigd was, hier op de voorgrond te zien. De bultrug raakte uitgerekend in een walvisreservaat voor de kust van Hawaii in de touwen verstrikt. Bultruggen overwinteren in het warme, ondiepe water van Hawaii om te paren en kalven te werpen. Verstrikking is een serieus gevaar voor walvissen en dolfijnen. Bij een telling van bultruggen voor de kust van Alaska (Journal of Biogeography, 2007), droeg zeventig procent van de bultruggen littekens op mond of staart, veroorzaakt door netten, touwen en ander visgerei. De meeste worstelen zichzelf weer los, maar als dat niet lukt kunnen de dieren sterven aan hun verwondingen, infecties, honger of verdrinking.Het bevrijden van een verstrikte walvis geeft geen garantie op een goede afloop. Zeebiologen beschreven vorig jaar nog hoe een pas bevrijd jong noordkapervrouwtje, elf dagen later dood werd teruggevonden, met beetwonden van haaien in de staartvin en vinwortel (Marine Mammal Science, 2011). Omdat de noordkaper compleet uitgemergeld was, vermoedden de onderzoekers dat zij al maanden had vastgezeten voordat ze werd gevonden en bevrijd. Tijdens de reddingspoging hadden de biologen zoveel mogelijk netten weggesneden, maar bij de autopsie vonden de onderzoekers toch nog een touw, diep in haar lip verzonken, en een lange lijn die tussen haar baleinen liep. Waarschijnlijk kon het dier daardoor niet goed eten. Foto HIHWNMS/ NOAA MMHSRP
    • Lucas Brouwers