De Matthäus en de 'Motregenvariaties'

Wat is er dit weekeinde te beleven? Cultuurtips en een selectie uit al besproken kunstuitingen.

None

Kunstkasteel naast de Keukenhof

Tegenover de Keukenhof en zijn bloemententoonstelling ligt Kasteel Keukenhof. Daar heeft het Cobra museum uit Amstelveen een tijdelijke kunsttuin, My Secret Garden. Vorig jaar werden er beelden van Karel Appel geëxposeerd, nu van Shinkichi Tajiri, die zich in 1948 in Parijs bij de Cobra-groep aansloot. In het kasteel is tegelijkertijd de expositie Flowercastle te zien, met werk van o.a. Karin Arink, Elsbeth Diederix, Marc Mulders, Viviane Sassen en Harald Vlugt.

Kasteel Keukenhof, T/m 19 okt. Di t/m zo 11-17u. Inl: kasteelkeukenhof.nl en www.cobrabuiten.nl

Matthäus Passion

Het is weer passietijd, en dus worden Nederlandse kerken en concertzalen overspoeld door een niet te tellen hoeveelheid uitvoeringen van Bachs ‘Passionen’, de Johannes en de Matthäus. De meeste symfonieorkesten leiden er één met een barokspecialist als dirigent. Een bijzondere aanbeveling verdient om twee redenen de reeks uitvoeringen door de Nederlandse Bachvereniging. Ten eerste wordt de Matthäus Passion daar dit jaar geleid door Peter Dijkstra, de meest getalenteerde Nederlandse koordirigent van het moment. Ten tweede werkt de Bachvereniging voor het eerst samen met de nieuwe concertmeester, de jonge Japanse violist Shunske Sato (1984).

Uitvoeringen van 16 t/m 30/3, div. loc. Inl: www.bachvereniging.nl

Motregenvariaties

Scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm (Dunya en Desi, A’dam – E.V.A) debuteert als toneelschrijver met de Motregenvariaties bij het Bellevue Lunchtheater. Een uitzonderlijke lunchvoorstelling met naast Alberdingk Thijm nog meer grote namen. Vedettes Ria Eimers en Olga Zuiderhoek spelen twee oude rivales in de liefde en de letteren. Johan Simons, intendant van de Münchner Kammerspiele, regisseert.

Vanaf 19 maart (24/3 première), Theater Bellevue. Inl: theaterbellevue,nl

Trijntje Oosterhuis

Onlangs werd Trijntje Oosterhuis is bij de uitreiking van de Edison awards uitgeroepen tot beste vrouwelijke artiest. Ook ontving ze een Gouden Plaat voor haar album Wrecks We Adore, haar meest recente cd, die een jaar geleden verscheen. Oosterhuis werkt hierop samen met zangeres Anouk die de liedjes schreef. Het onderwerp van een gebroken hart wordt op allerlei manieren behandeld, van de smart van What About My Heart, het cynisme van Nothing At All, de berusting van Better Think Twice, tot de furie van I Ain’t Going Nowhere.

Oosterhuis werd samen met haar broer Tjeerd bekend met Total Touch. Daarna maakt ze vele solo-albums, waar ze bijvoorbeeld het werk van Burt Bacharach op vertolkte.

16 maart, 20 uur. Heineken Music Hall, Amsterdam. www.hmh.nl