Italië heeft parlementsvoorzitters gekozen, de formatie kan beginnen

Gisteren lukte het niet om tot een keuze te komen, vandaag wel. Nu zowel de Italiaanse Kamer en de Senaat een voorzitter hebben kunnen de gesprekken over de kabinetsformatie beginnen.

Laura Boldrini, nadat ze is gekozen tot voorzitter van de Italiaanse Kamer.
Laura Boldrini, nadat ze is gekozen tot voorzitter van de Italiaanse Kamer. Foto AP / Gregorio Borgia

Gisteren lukte het niet om tot een keuze te komen, vandaag wel. In Italië is de centrumlinkse Laura Boldrini gekozen tot voorzitter van de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden. Later vanavond kreeg de eveneens centrumlinkse kandidaat Pietro Grasso de voorkeur boven de centrumrechtse kandidaat in de Senaat.

Nu zowel de Kamer als de Senaat een voorzitter hebben kunnen de gesprekken over de kabinetsformatie beginnen.

Gisteren kwamen de Kamer en de Senaat voor het eerst sinds de verkiezingen vorige maand bijeen in hun nieuwe samenstelling. Die verkiezingen leverden geen duidelijke winnaar op: zowel Bersani op links als Berlusconi op rechts won. Dat maakt het niet alleen moeilijk een regering samen te stellen, maar ook was het lastig om een voorzitter te kiezen in het parlement.

Pietro Grasso is de nieuwe voorzitter van de Italiaanse Senaat. Foto Reuters / Remo Casili

Pietro Grasso is de nieuwe voorzitter van de Italiaanse Senaat.Pietro Grasso is de nieuwe voorzitter van de Italiaanse Senaat. Foto Reuters / Remo CasiliPietro Grasso is de nieuwe voorzitter van de Italiaanse Senaat. Foto Reuters / Remo Casili

‘Eén groot pokerspel’

De voorzitters van de Kamer en de Senaat geven advies aan president Giorgio Napolitano over het vormen van een nieuwe regering. Nu de voorzitters bekend zijn kan er worden begonnen aan de formatie, maar volgens NRC-redacteur Marc Leijendekker is het nog een groot pokerspel. Bersani heeft verklaard dat hij pertinent weigert om met Berlusconi samen te werken en lonkt naar Grillo. Maar die wil vooralsnog met niemand samenwerken. Leijendekker:

“Het is een groot pokerspel, waarin niemand precies weet wat er gaat gebeuren. Dit is zonder precedent. Het laat zien dat er echt iets aan het veranderen is in de Italiaanse politiek, en dat het voor veranderaars zelf ook een nieuwe situatie is.

De grote vraag is hoe Grillo zich zal gaan opstellen. ‘Vandaag begint de geschiedenis’, heeft hij gezegd. Maar welke geschiedenis? Hij wil niet met de oude politiek samenwerken. Maar wat hij dan wel wil, dat lijkt hij zelf ook nog niet te weten.”