De groei is eruit in Nederland

Word jij even lang als je vader of moeder? Eeuwenlang werden we steeds maar langer, maar dat is afgelopen.

Nederlanders zijn de langste mensen ter wereld. Wist je dat? Op vakantie in Italië of Frankrijk zijn de grote mensen meestal helemaal niet zo groot als jouw papa of mama. Nederlandse jongens worden later, als ze groot zijn, gemiddeld 1,84 meter lang. En meisjes worden gemiddeld 1,71 meter. Dat is een wereldrecord. Op de tweede plaats staan mensen uit Denemarken, en op de derde plaats mensen uit Noorwegen. Die zijn ietsje korter dan wij.

Je had misschien ook wel eens gehoord dat we vroeger lang niet zo groot waren. In de Middeleeuwen en daarna, in de tijd van de ontdekkingsreizen, waren Nederlanders bijna een kop kleiner dan nu. Het eten was toen niet zo gezond en mensen waren vaker ziek. Daarom groeiden ze niet zo goed. Toen het voedsel beter werd en er betere medicijnen kwamen tegen ziektes, werden Nederlanders steeds langer. En dat ging maar door. Kijk maar naar je oma en je moeder, of je opa en je vader. Grote kans dat jouw moeder en jouw vader groter zijn dan hun ouders.

Nu hoop jij misschien dat jij ook weer langer wordt dan jóuw papa en mama. Maar de kans is groot dat jij gewoon ongeveer even lang wordt als zij.

Want er is iets geks gebeurd in Nederland. We worden niet nóg groter dan vroeger. Om het anders te zeggen: de kinderen die nu in groep 7 zitten, zijn net zo lang als kinderen die in 1997 in groep 7 zaten. Onderzoekers hebben dat ontdekt door heel veel kinderen te meten. Wel twaalfduizend.

Nu vragen de onderzoekers zich af: hoe kan het dat we niet meer groter worden? En ze denken dat het door het eten komt. Kinderen zijn dikker dan vroeger. Ze eten meer snacks en ander vet eten. En te weinig gezond eten zoals een bruine boterham met appelstroop, een gekookt ei, een stuk paprika of een glas water.

Door slecht eten stoppen kinderen eerder met groeien, denken ze. Als dat waar is, is dat eigenlijk best goed nieuws. Want als we de grootste mensen in de wereld willen blijven – en dat willen we – hoeven we maar één ding te doen: gezonder eten! Dan kunnen we lekker boven de rest uit blijven kijken.

Hester van Santen

Bron: Pediatric Research, maart 2013.

    • Hester van Santen