Burgerlijke homospreekbuis

Na 34 jaar viel deze week het doek voor de Gay Krant. Vier bekende Nederlanders halen herinneringen op aan de burgerlijke spreekbuis voor de homoscene. Waarom droeg hoofdredacteur Henk Krol geen oorbel?

Vorige maand deed medeoprichter en oud-hoofdredacteur Henk Krol al zijn aandelen van de hand. Deze week maakte de Gay Krant bekend dat het failliet is. Na 34 jaar en 676 edities.

De Gay Krant was de homospreekbuis van Nederland. Onder activistische homo’s had het een burgerlijk imago, maar achter de schermen werd er veel genetwerkt en gelobbyd. De Gay Krant was een kweekvijver voor gezichtsbepalende homo’s, onder wie ex-politicus Boris Dittrich, fotograaf Erwin Olaf en programmamaker Peter van der Vorst. „Je zou kunnen zeggen dat mijn tv-carrière door de Gay Krant een boost heeft gekregen”, zegt de laatste.

Volgens de makers is het blad slachtoffer geworden van de economische malaise. In een verklaring stelden zij: „Alle bladen hebben het momenteel moeilijk; de opbrengsten en resultaten van gedrukte media lopen sterk achteruit. Net zoals voor vele andere gedrukte media geldt ook voor de Gay Krant dat de advertentiemarkt is ingezakt en dat de opbrengst uit abonnementen sterk is teruggelopen.”

Brabantse media meldden dat de Gay Krant kampt met een belastingschuld van 150.000 euro door financieel wanbeleid van een medewerker. Krol bevestigt dat de financiële administratie niet altijd op orde was, maar weerspreekt dat zijn geesteskind daardoor ten onder ging. „Dat is een bijkomstigheid”, zegt Krol, die het hoofdredacteurschap vorig jaar verruilde voor het fractievoorzitterschap van 50Plus.

Het is niet uitgesloten dat de Gay Krant een doorstart krijgt. Het uitgaansblad Gay&Night heeft interesse getoond, net als de uitgever van het lesbische Zij aan Zij. De laatste wil er „een opinietijdschrift met diepgravende artikelen” van maken.

    • Danielle Pinedo