Brand meester bij Brunel, vermogen Jan Brand verteerd

None
Foto Ruud Binnekamp / Quote

Zou Jan Brand een ochtendmens zijn? Of draait hij zich liever nog even om, zodat de eerste uren van de ochtend langzaam weg kunnen glijden?

Als de oprichter en grootaandeelhouder van detacheringsbureau Brunel op 1 maart vroeg was opgestaan, kon hij zien hoe een flink gat in zijn vermogen werd geslagen.

Het was de dag dat Brunel de resultaten over 2012 bekendmaakte en daarbij ook vertelde dat de resultaten bij een dochterbedrijf in Amerika in de afgelopen twee jaren flink waren opgeklopt. In totaal was er in Amerika 10 miljoen euro minder winst gemaakt dan eerder was gerapporteerd. Deze week moest de financiële topman van Brunel Rob van der Hoek vanwege de kwestie vertrekken.

Hop, daar ging op 1 maart de koers en het vermogen van Jan Brand. De oprichter en voormalig directeur heeft nog een belang van 63 procent in het bedrijf.

Dat werd in de eerste 47 minuten van de handelsdag 147,7 miljoen euro minder waard; 3,1 miljoen euro per minuut. Gelukkig voor Brand herstelde de koers zich weer iets en sloot het aandeel met een verlies van ruim 17 procent. Dat betekende voor Brand een vermogensverlies van ruim 110 miljoen euro.

Zou hij nog wel eens terugdenken aan de beursgang van zijn bedrijf in juni 1997? Toen liet hij van pure euforie nepdollars met zijn eigen beeltenis op de handelsvloer regenen. Hij verdiende die dag circa 225 miljoen gulden. Precies het bedrag in euro’s dat zijn belang op 1 maart minder waard werd.

    • Tom Kreling