Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert het herenhuis van Franka van de Ven en Peter Ruijzendaal.

None

Huis Het is niet de eerste keer dat Franka van de Ven (sieradenmaker, 56) en Peter Ruijzendaal (advocaat, 57) een huis ingrijpend restaureren, „alle ontberingen doorstaan”, er met veel plezier wonen en dan toch weer verder trekken. Hun herenhuis in het oude centrum van IJsselstein staat, vier jaar nadat ze het kochten, dus alweer te koop. „Wij hebben weer een nieuw restauratieproject op het oog, en we geven dit graag door.”

In IJsselstein hebben ze geprobeerd authentieke elementen uit alle eeuwen naar voren te halen. Toen het stucwerk in de gang – daar staat zoon Pepijn (16) – werd weggebikt, kwamen bakstenen en een gebint uit de vijftiende eeuw tevoorschijn. „Zo mooi, dat we het niet meer opnieuw wilden stuken. Dan maar stoffig.”

Interieur „Eclectisch, tijdloos. Ik ben altijd op zoek naar spullen met een verhaal.” Het handgeschilderde Chinese behang bijvoorbeeld vond Franka op Marktplaats, de twee delen zijn samen als één schilderij. Het moleculenmodel naast Jopie, de jack russell, komt uit een curiosawinkel in Utrecht. „Ik koop iets, intuïtief, en daarna probeer ik de herkomst en betekenis te achterhalen.” Zo doet Franka het ook met de sieraden die ze onder meer verkoopt bij de Hermitage in Amsterdam. „Ik verzamel oude stukken en maak daar moderne sieraden van. De ketting die ik draag is van een Victoriaanse schoengesp.”

Van Ikea Twee aan elkaar gekluste chaises longues op de kamer van dochter Merel (22).

Bij brand meenemen „Jopie en labrador Olle. Spullen zijn maar gewoon spullen. Dan verzamelen we wel weer nieuwe.”

    • Thijs Wolzak