Auto van de week

Top Gear reed een Volvo 850 R aan gort. Dat doet pijn.

De Afrika-special van Top Gear op BBC2 was geweldig; een reis naar de oorsprong van de Nijl met drie personenwagens die door hun verregaande ongeschiktheid voor de jungle zondag zwaargehavend de finish haalden, rijp voor de schroot. De beelden waren schitterend, scenario en dialogen hilarisch. Maar het was een drievoudige automoord waarvan er één me zo diep trof dat ik de aanblik slecht verdroeg. Met de BMW van Jeremy Clarkson en de Subaru van Richard Hammond heb ik weinig, maar de Volvo 850 R Estate van James May loopt als een rode draad door mijn cv. Die straf gelijnde station met zijn vijfcilinder turbomotor was in de jaren negentig een fenomeen; de eerste snelle Volvo.

Ik had er twee. Aan de eerste was mijn dochter zo verslingerd dat ze zich huilend van ellende op de motorkap wierp toen ik hem inruilde. Ik kreeg zo’n spijt dat ik in Zwitserland een nieuwe kocht, die drie jaar bij ons bleef, tot ik zijn enorme draaicirkel en lange remweg zat was. Ik mis hem nog dagelijks. Een goede 850 R met een beschaafde kilometerstand is helaas steeds moeilijker te vinden. Hij wordt onvervangbaar cultuurgoed. En dat rijdt Top Gear naar de haaien. Misdadig.

    • Bas van Putten