Asscher: bemoeienis Turkije met pleegkind Yunus is ongepast

Vicepremier Lodewijk Asscher veroordeelt de Turkse bemoeienis met het Turks-Nederlandse pleegkind Yunus. Hij deed dat vrijdag, op de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad, in ongebruikelijk harde woorden.

Wegens verwaarlozing werd de nu 9-jarige Yunus indertijd als baby door jeugdzorg in Nederland uit huis geplaatst en ondergebracht bij een lesbisch stel. Daar is in Turkije felle kritiek op gekomen.

Asscher (PvdA) noemde zowel de bemoeienis als het standpunt van de Turken „aanmatigend”. Een oordeel over godsdienst of geaardheid van de pleegouders is „volstrekt ongepast”, aldus de vicepremier. Het moet gaan om de vraag of het kind in goede handen is. Asscher noemde het „bijzonder triest” dat de pleegouders nu met hun pleegkind ondergedoken zitten.

De vicepremier sprak gisteren na de ministerraad in de plaats van premier Mark Rutte (VVD). Die was in verband met de Eurotop in Brussel.

Met de uitval van Asscher dreigt de kwestie uit te lopen op een diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. De Turkse premier Tayyip Erdogan komt volgende week donderdag voor een eendaags bezoek naar Nederland. Volgens Lodewijk Asscher zal premier Rutte tijdens zijn ontmoeting met Erdogan de kwestie zeker aan de orde stellen. Hij zei er „voetstoots” vanuit te gaan dat de Turkse premier na dat gesprek zal zijn gerustgesteld.

De ophef rondom Yunus is ontstaan doordat zijn biologische moeder niet accepteert dat haar zoon bij een lesbisch stel woont. Ze riep via de Turkse televisie de hulp van Erdogan in. Ze zou haar kind terugwillen.

De commissie voor mensenrechten uit het Turkse parlement bemoeit zich actief met de zaak. Kinderen van Turkse afkomst „moeten niet worden weggegeven aan mensen met een andere cultuur”, zei voorzitter Ayhan Sefer Üstün van de commissie vrijdag in een gesprek met deze krant.