Alleen positieve recensies graag

Arthur Japin (1956) is auteur. Hij schreef, heel kort maar, recensies voor de Gay Krant.

„Op de kleinkunstacademie ontmoette ik acteur Jan Simon Minkema. Hij schreef theaterrecensies voor de Gay Krant. Niet lang daarna nodigde Henk Krol mij uit hetzelfde te doen. ‘Alleen voorstellingen die je mooi vindt’, zei hij. ‘Ik houd van een positieve uitstraling.’

De homo’s die zich op het toneel uitten deden dat met de beste bedoelingen, maar de kwaliteit liet te wensen over. Na een paar maanden gaf ik de brui aan. Krol verklaarde later dat hij trots was dat ik voor zijn krant heb geschreven. Mijn moeder kon het minder waarderen.

Een echte coming out heb ik nooit beleefd. Ik vind het onzin te moeten kiezen. Waarom zou ik verantwoording afleggen? Dat neemt niet weg dat ik de laatste jaren steeds vaker met homoseksualiteit in verband word gebracht. Vooral intellectuelen delen graag speldenprikken uit. Van hen heb ik meer last dan van Marokkaanse jongens.

Nadat ik vorig jaar door de Volkskrant was geïnterviewd over mijn pestverleden, stond internet vol verschrikkelijke dingen over mijn homoseksualiteit. Terwijl het stuk daar helemaal niet over ging! Langzaam ontstaat een mannetjescultuur in Nederland.

Ik kan mij voorstellen dat sommige lezers de Gay Krant zullen missen. Vooral homo’s die zich buitengesloten voelen, ondervinden steun aan een lidmaatschap. Toen ik in 1998 door Amsterdam liep tijdens de Gay Games, voelde ik voor het eerst hoe het is om deel uit te maken van een meerderheid. Het was een buitengewoon emotionele ervaring.”