‘Al jaren te veel doden bij operaties hartcentrum Hagaziekenhuis’

Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Het sterftecijfer bij cardiochirurgische operaties in het hartcentrum van het Hagaziekenhuis in Den Haag ligt al jaren hoger dan bij andere hartcentra. Ook zijn verkeerde (lagere) sterftecijfers doorgegeven aan de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie, meldt het radioprogramma Argos vanochtend. De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt de zaak.

Het ziekenhuis bevestigt op zijn website dat er samenwerkingsproblemen op de afdeling waren. Uit een onderzoek zou blijken dat de cardiochirurgen slecht communiceerden. Het ziekenhuis bevestigt verder dat tussen 2007 en 2010 verkeerde sterftecijfers zijn doorgegeven. Een leidinggevende en een chirurg worden weggestuurd.

Cardiologen van de twee vestigingen van het Medisch Centrum Haaglanden (MCH) sturen vanwege de twijfel sinds tweeënhalve maand geen patiënten meer door naar het Hagaziekenhuis voor open hart operaties, zegt hoofd cardiologie Martin Schalij tegen Argos. Het MCH zou geruime tijd om de sterftecijfers tot en met 2012 hebben gevraagd en die pas een week geleden hebben gekregen.

De cijfers roepen volgens Schalij serieuze vragen op. “We willen daar eerst uitleg over voor we weer patiënten naar het hartcentrum doorverwijzen”, zegt Schalij volgens het programma. Ook wil hij er eerst zeker van zijn dat het arbeidsconflict is opgelost.

‘Ernstige disharmonie’ - afdeling onder toezicht

Het Hagaziekenhuis is volgens Argos niet van plan het onderzoek naar de problemen openbaar te maken. De Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie kreeg het rapport wel, en zegt volgens het programma dat er sprake was van “ernstige disharmonie”.

Inmiddels staat de afdeling cardiochirurgie onder supervisie van voormalig cardioloog Sjef Ernst. Hij stelde eerder orde op zaken bij het hartcentrum van het UMC St. Radboud nadat het sterftecijfer daar in 2005 te hoog bleek.