Akkoord over reddingspakket voor Cyprus van tien miljard

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem op de persconferentie over het reddingspakket voor Cyprus, met links van hem IMF-directeur Christine Lagarde en rechts Olli Rehn, eurocommissaris voor Monetaire Zaken. Foto Reuters / Eric Vidal

Cyprus krijgt tien miljard euro aan noodleningen van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om te voorkomen dat het land bankroet gaat. Daarover zijn de ministers van Financiën van de eurozone het vannacht na meer dan tien uur onderhandelen eens geworden.

In ruil voor de leningen moet Cyprus zijn tekort terugschroeven, de in problemen geraakte bankensector flink verkleinen, hogere belastingen heffen en staatsbedrijven privatiseren, zei voorzitter van de Eurogroep en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) na het sluiten van het akkoord. “De steun moet de financiële stabiliteit in Cyprus en in de eurozone als geheel garanderen”, aldus Dijsselbloem.

Cyprus had vorige zomer, als vierde euroland, om noodleningen gevraagd. De vorige communistische regering slaagde er niet in een akkoord te bereiken met de trojka van IMF, Europese Commissie en Europese Centrale Bank. Sinds 1 maart is er een nieuwe regering en werd het overleg hervat.

Rekeninghouders betalen mee aan reddingspakket

Het reddingspakket gaat gepaard met een eenmalige heffing op het geld dat op alle bankrekeningen in Cyprus staat. Mensen met minder dan honderdduizend euro op hun Cypriotische bankrekening moeten eenmalig 6,75 procent belasting betalen. Mensen met meer geld verliezen 9,9 procent. De maatregel wordt begin volgende week uitgevoerd en moet 5,8 miljard euro opbrengen, zei Dijsselbloem.

In ruil voor de eenmalige heffing krijgen klanten een belang in de bank waar ze een rekening hebben. Cypriotische politici stemmen naar verwachting in het weekeinde in met de wet die de heffing mogelijk maakt. Vanaf dinsdag wordt het geld dan geïnd. Dat is een afwijkende aanpak. Analisten hebben gewaarschuwd dat dit het vertrouwen van investeerders in andere zwakke eurolanden kan schaden en tot bankruns kan leiden, waarbij iedereen massaal zijn geld opneemt uit vrees dat ze het anders niet meer terugzien.

Russische burgers hebben naar schatting minstens twintig miljard euro in Cyprus gestald. Banken nemen al maatregelen om ervoor te zorgen dat klanten hun geld niet snel van de rekening kunnen halen om de belastingmaatregel te ontwijken.

Klein, maar belangrijk pakket voor redding euro

Het pakket voor Cyprus is aanzienlijk kleiner dan de pakketten voor Griekenland (240 miljard euro) en Ierland (67,5 miljard), maar wordt wel gezien als cruciaal voor de toekomst van de eurozone. Zelfs het failliet van een klein land zou het vertrouwen in de eurozone kunnen ondermijnen.

De economie van Cyprus liep geen direct gevaar, maar de Europese Centrale Bank vreesde dat langere onzekerheid over het land het vertrouwen in de eurozone zou schaden en drong aan op een snel akkoord. Parlementen in meerdere eurolanden moeten nog instemmen met de steun. Tegen het einde van deze maand zou alles geregeld moeten zijn. Cyprus heeft ingestemd met een onafhankelijke controle op de banken.

    • Pim van den Dool