Willem-Alexander, Maxima en Rutte naar ‘intronisatie’ van de paus

Paus Franciscus bidt in de basiliek Santa Maria Maggiore. Foto ANP / Osservatore Romano

Kroonprins Willem-Alexander, prinses Maxima en premier Rutte zullen volgende week bij de inzegening (intronisatie) van de nieuwe paus aanwezig zijn.

Dat heeft vicepremier Lodewijk Asscher verteld op de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad:

“Het is een belangrijk moment voor de katholieke kerk en katholieken in de hele wereld. Ik vind het mooi dat Nederland daarbij op het hoogste niveau aanwezig is.”

Willem-Alexander was er in 2005 ook bij toen Franciscus’ voorganger Benedictus XVI werd geïnstalleerd. Behalve de kroonprins was ook toenmalig premier Jan-Peter Balkenende bij de inzegening. Kort daarvoor was onvrede ontstaan toen niemand van de koninklijke familie bij de uitvaart van paus Johannes Paulus II aanwezig was.

De woensdag tot paus Franciscus gekozen Argentijn Jorge Mario Bergoglio wordt dinsdag geïnstalleerd op de naamdag van Jozef, de patroonheilige van de katholieke kerk. De inzegening wordt traditiegetrouw bijgewoond door staatshoofden uit de hele wereld en wordt uitgezonden op Nederland 2.

Op de vraag of de paus ook wordt uitgenodigd om bij de kroning van Willem-Alexander te zijn wilde Asscher niet echt reageren. Hij wees erop dat het kabinet niet gaat over de uitnodigingen voor 30 april, maar dat dit ‘delicate proces’ in handen is van de voorzitter van de Eerste Kamer.

“Dat proces moet ik niet verstoren. Maar wat mij betreft hoeft paus Franciscus niet uitgenodigd te worden.”

    • Anouk Eigenraam