Voetbalwet aangescherpt - hooligans worden harder aangepakt

Foto ANP / Martijn Beekman

Hooligans die voor het eerst de fout in gaan bij een voetbalwedstrijd moeten direct kunnen worden bestraft, zo maakte minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten vanochtend bekend. Een burgemeester moet meteen een meldplicht en een gebiedsverbod voor een heel seizoen kunnen opleggen.

Opstelten presenteert vandaag een aanscherping van de voetbalwet volgens de krant. De huidige voetbalwet zouden burgemeesters niet streng genoeg vinden. Nu kan een meldplicht, gebiedsverbod of groepsverbod pas opgelegd worden als hooligans meerdere keren de openbare orde ernstig verstoren.

Nieuw in de aanscherping van Opstelten is ook dat een maatregel als een meldplicht niet meer uit maximaal negentig aaneengesloten dagen bestaat. Burgemeesters mogen zelf kiezen wanneer de dagen dat voetbalvandalen zich moeten melden vallen, zodat zij bijvoorbeeld het hele seizoen tijdens speeldagen van de stadions kunnen worden geweerd.

De rechter mag volgens de aangescherpte wet ook strenger straffen. Nu kan nog een gebiedsverbod of meldplicht van maximaal twee jaar worden opgelegd. Dat wordt verlengd naar maximaal vijf jaar.

    • Annemarie Coevert