Voetbalvandalen krijgen langdurig gebiedsverbod

Voetbalvandalen die voor het eerst gewelddadig zijn in of rond een stadion, kan meteen een langdurig gebiedsverbod, meldplicht en groepsverbod worden opgelegd. Ook kunnen hooligans tot vijf in plaats van de huidige twee jaar uit de buurt van voetbalstadions worden geweerd. Dat staat in de aanscherping van de Voetbalwet die minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) vandaag bekend heeft gemaakt.

De aanpassing was afgesproken in het regeerakkoord tussen VVD en PvdA. Oppositiepartijen PVV en CDA hebben zich al voor versteviging van de wet uitgesproken. Daarmee lijkt steun in de Eerste Kamer, waar het kabinet geen meerderheid heeft, verzekerd.

Momenteel kan hooligans pas bij herhaaldelijke grove verstoring van de openbare orde een gebiedsverbod worden opgelegd. Zo’n verbod geldt bovendien voor een aaneengesloten periode van drie maanden, terwijl een voetbalsupporter vrijwel alleen bij thuiswedstrijden van zijn club in de buurt van het stadion wil zijn. Met zo’n verbod lopen ze soms dus maar enkele wedstrijden mis. Voortaan kan een gebiedsverbod gelden voor specifieke wedstrijddagen, maximaal negentig dagen verspreid over een jaar.

De maximale duur van een gebiedsverbod wordt opgerekt van twee naar vijf jaar. Een rechter zal de uiteindelijke duur per persoon moeten bepalen.

Bovendien krijgen burgemeesters de mogelijkheid om een voetbalvandaal die een stadionverbod heeft van de KNVB, omdat hij binnen een stadion gewelddadig was, een meldplicht of gebiedsverbod op te leggen. Dat kon tot nog toe niet, omdat een stadion geen openbare ruimte is en misdragingen daar niet gelden als het verstoren van de openbare orde.

De Voetbalwet werd in 2010 ingevoerd en toen direct bekritiseerd door burgemeesters die deze te slap vonden. Vooral de meldingsplicht was niet adequaat, zei bijvoorbeeld de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Opstelten wil de meldingsplicht aanpassen door hooligans met een verbod via hun mobiele telefoon in de gaten te houden.

Ook de KNVB vond dat er te weinig afschrikwekkende werking vanuit ging. Met name het samenscholingsverbod van verschillende hooligans zou te weinig uithalen.

Op Radio 1 zei Opstelten vanochtend dat hij met deze aanscherping de positie van burgemeesters wil versterken. „En dat we de hooligans die zich misdragen rond het stadion en in het stadion gewoon met elkaar aanpakken.”