Vijf kortetermijnproblemen voor president Xi Jinpin

Xi Jinpin werd op 14 maart met overweldigende meerderheid tot president van China gekozen. De manier waarop hij de volgende vijf kortetermijnproblemen aanpakt, zal ons een idee geven van de richting die China het komende decennium zal inslaan.

1. Japan

Een dispuut over de kleine Diaoyu/Senkaku-eilanden zal een vroege beproeving zijn voor de toewijding van Xi aan de ‘vreedzame opkomst’ van China. Deng Xiaoping, die China op de route naar economische openheid heeft gezet, begon in 1979 met een oorlog tegen Vietnam, maar dat was feitelijk de uitzondering die de regel bevestigde. Een assertieve strategie van Xi kan een teken zijn dat hij stevig genoeg in zijn schoenen staat om in eigen land hervormingen af te dwingen, maar een agressieve strategie zou slecht nieuws zijn voor de groei en de stabiliteit in de hele regio.

2. Hacken

China en de Verenigde Staten staan recht tegenover elkaar als het gaat om cyberaanvallen, waarvan er volgens president Obama een aantal door de Chinese overheid worden gesteund. Het dispuut gaat niet alleen om de vraag of dit mag of niet, maar ook over de economische rol van de staat. Wat Amerika ziet als oneerlijk spel of agressie, kan door China worden gezien als gerechtvaardigde verdediging. Een handelsoorlog lijkt onwaarschijnlijk, maar Xi’s aanpak van deze kwestie kan aangeven of China het spel volgens de internationaal geaccepteerde regels wil spelen of dat het land die regels wil herschrijven.

3. Bo Xilai

De uit de gratie geraakte partijchef van Chongqing wacht nog steeds op zijn rechtszaak, en er is nog geen officiële aanklacht tegen hem ingediend. Een harde straf zou als voorbeeld dienen voor degenen die de politieke orde uitdagen. Het zou ook de kans verkleinen dat Bo ooit een comeback zal beleven. Maar een té harde straf zou de zorgen doen toenemen over China’s ontoereikende rechtsysteem.

4. Corruptie

Xi heeft zich al uitgesproken tegen de corruptie. Tot nu toe hebben de maatregelen zich gericht op heel zichtbare, maar cosmetische misdragingen. Maar wat de economie werkelijke schade toebrengt, zijn hebzucht op grotere schaal, kapitaalvlucht en onterechte toe-eigening.

5. Mevrouw Xi

Peng Liyuan, de nieuwe First Lady, zal misschien onafhankelijk van haar man een optreden geven als Xi een bezoek brengt aan Zuid-Afrika, berichtte de Financial Times gisteren. Peng, een bekend zangeres, zou het Chinese leiderschap een menselijk gezicht kunnen geven.

Deze problemen doen er minder toe dan zaken die te maken hebben met echte hervormingen. Wat werkelijk telt, is of China de ongelijkheid kan terugdringen of een consumenteneconomie kan worden. Als Xi deze kwesties weet te omzeilen zonder zijn handelspartners van zich te vervreemden, kan hij ook grotere veranderingen aan.

Breakingviews is een dagelijks financieel commentaar uit het buitenland. Vertaling Menno Grootveld.

    • John Foley