Vestia en Erik Staal staan voor de rechter

De strijd tussen woningcorporatie Vestia en oud-bestuurder Erik Staal is gisteren begonnen als een juridisch toneelstukje. Om de 3,5 miljoen euro terug te vorderen die Staal bij zijn vertrek meekreeg, moet Vestia iets doen wat in het recht niet kan: tegen zichzelf procederen.

Het waren de oud-commissarissen van Vestia die de afkoopsom voor opgebouwd pensioen en beloningen goedkeurden op 30 januari 2012. Die ochtend was de corporatie nieuws geworden met een miljardentekort door speculatie met derivaten.

Het nieuwe bestuur bij Vestia vindt de afkoopsom „uitzonderlijk en onverantwoord hoog” en eist dat dit omstreden besluit nietig wordt verklaard. Van de bruto uitkering van 3.528.000 euro is overigens 1,5 miljoen euro direct als belasting afgedragen.

Omdat Vestia niet tegen zichzelf kan procederen, is oud-officier van justitie René Craemer door de Rotterdamse rechter aangewezen als gedaagde partij. Namens de oud-bestuurder en de oud-commissarissen kan Creamer zich dan formeel verweren.

Staal en de oud-commissarissen hebben de rechter echter gevraagd of zij in de rechtszaak mogen ‘tussenkomen’. Hun advocaten zien de civiele procedure als een opstapje naar flinke claims en willen de mogelijkheid hebben in hoger beroep te gaan. De uitspraak volgt op 10 april.

Erik Staal was niet aanwezig. Van de oud-commissarissen was alleen Nico Dijkhuizen gekomen. De ex- toezichthouders op Vestia gaan zwaar gebukt onder het miljardendebacle, zei hij. „Kijk, ik ben 66. Maar er zijn mensen bij Vestia die hun baan verliezen en bewoners die een huurverhoging krijgen. Dat laat zijn sporen na.”

    • Eppo König