Verslaggever Sky News doet live verslag van eigen aanhouding

“Een surrealistische ervaring”, zo omschrijft de verslaggever van Sky News, Mark Stone, zijn aanhouding op het Tiananmenplein in Bejing terwijl hij live in de uitzending is. Terwijl de cameraman blijft filmen en Stone blijft praten wordt hij afgevoerd in een politiebusje.

Still uit de video.

“Een surrealistische ervaring”, zo omschrijft de verslaggever van Sky News, Mark Stone, zijn aanhouding op het Tiananmenplein in Bejing terwijl hij live in de uitzending is. Terwijl de cameraman rustig blijft filmen en Stone door blijft praten in de camera wordt hij afgevoerd in een politiebusje.

Stone stond samen met zijn cameraman, Andy Portch, live een stand-upje te doen op het Tiananmenplein als enkele politieagenten naar hem toekomen en verzoeken om te stoppen met te filmen. De twee worden in een busje naar een gebouw even verderop gebracht terwijl Stone ondertussen gewoon verslag blijft doen vanuit het busje:

“Dit geeft een aardig inkijkje in wat er kan gebeuren als je verslaggever bent in China. Meestal hebben we geen problemen, maar zo nu en dan kan er plotseling iets aan de hand zijn. Dit is in ieder geval een surrealistische ervaring: de vrouw van de politie hier is mij nu aan het filmen, terwijl wij haar filmen.”

“Het lijkt misschien wel een opzetje van ons, maar dat is het echt niet”, verzekert Stone de kijkers. Bij het gebouw aangekomen, legt één van de agenten hem uit dat Stone niet de juiste vergunning heeft om in het park te filmen. En dat hij moet wachten op ‘administration officials’ die hem komen uitleggen wat hij verkeerd heeft gedaan.

“Maar waarom ben ik gearresteerd,” vraagt Stone vervolgens, “wat heb ik verkeerd gedaan?” De agent antwoordt:

“Je bent niet gearresteerd, maar je hebt ook geen toestemming om hier te filmen. Dus moet je wachten op de ambtenaren van het kantoor. Die komen je alles uitleggen.”

Maar dan moet Stone de camera toch echt uitdoen.

    • Anouk Eigenraam