Vaticaan ontkent betrokkenheid paus Franciscus bij dictatuur Videla

Paus Franciscus tijdens een mis in se Sixtijnse Kapel in het Vaticaan. Foto AFP/Osservatore Romano

Het Vaticaan heeft zojuist ‘duidelijk en stellig’ ontkend dat de nieuwe paus Franciscus in het verleden banden heeft gehad met de militaire junta van dictator Jorge Videla.

Het is de eerste keer dat het Vaticaan zich uitspreekt over de rol van de nieuwe paus in de dictatuur onder leiding van Jorge Videla tussen 1976 en 1983. Federico Lombardi, woordvoerder van het Vaticaan verklaart hierbij dat deze beschuldigingen “antiklerikale linkse geluiden onthullen die worden gebruikt om de kerk aan te vallen. Geen enkele geloofwaardige beschuldiging is ooit geuit tegen de nieuwe paus.”

Bergoglio had hoge functie binnen kerk tijdens regime

Deze dictatuur kon rekenen van de steun van de kerk, zo schrijft correspondent Floor Boon vandaag in NRC Handelsblad:

“Het regime trad keihard op tegen tegenstanders. Duizenden mensen werden gemarteld en vermoord. Bergoglio was in die tijd leider van de Jezuïetenorde. Hij bekleedde daarmee een hoge functie binnen de Kerk.

De Argentijnse onderzoeksjournalist Horacio Verbitsky deed onderzoek naar de rol van de kerk ten tijde van Videla. In zijn in 2005 gepubliceerde boek El silencio (De Stilte) beschrijft Verbitsky dat geestelijken het regime niet alleen gedoogden, maar ook hebben geholpen. De beschuldiging is niet mals: Bergoglio zou verantwoordelijk zijn voor de ontvoering en marteling van twee priesters van zijn eigen orde.”

Bergoglio heeft zelf ook altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij misdaden van het regime. Hij zegt mensen juist te hebben geholpen. Ook verklaart Lombardi vandaag dat Bergoglio juist heeft geprobeerd burgers te beschermen tijdens de dictatuur van Videla:

“Toen Bergoglio bisschop werd, heeft hij zich hard ingezet om de verzoening in de Kerk van Argentinië te bevorderen. Dat blijkt uit vele verklaringen uit die tijd.”

Franciscus verzoent zich met ontvoerde jezuïet

Zo is er vandaag een verklaring verschenen waaruit blijkt dat paus Franciscus zich enkele jaren na het einde van de dictatuur heeft verzoend met een jezuïet genaamd Francisco Jalics. Deze jezuïet werd in 1976 ontvoerd door de Argentijnse militaire junta, en dit leidde onder andere tot felle kritiek op de rol van Jorge Mario Bergoglio tijdens het regime, sinds woensdag paus Franciscus.

Jalics woont momenteel in een klooster in Zuid-Duitsland, en verklaart volgens persbureau AP dat hij jaren na de ontvoering met Bergoglio heeft gesproken om alles wat er is gebeurd door te nemen:

“Hierop volgend woonden we samen een mis bij en gaven elkaar een plechtige omhelzing. We hebben ons verzoend, en voor mij is de zaak nu gesloten.”

    • Annemarie Coevert