Uitgelicht

Film

Demolition Man (Marco Brambilla, 1993, VS). Vederlichte actiekomedie laat Sylvester Stallone uitbundig zelfspot bedrijven. Na dertig jaar bij wijze van straf te zijn ingevroren, wordt hij ontdooid en komt hij als de Demolition Man in actie tegen oude vijand Wesley Snipes (met geblondeerde haardos), die als een vervaarlijke goeroe in het toekomstige, paradijselijke Los Angeles een totalitaire maatschappij creëert. Veronica, 22.15-00.35u.

Wrongfully Accused (Pat Proft, 1998, VS/D). Leslie Nielsen, koning van de meligheid, speelt hier een ten onrechte van moord beschuldigde die, op weg naar de gevangenis voor zijn terechtstelling, weet te ontsnappen en vervolgens zijn eigen onschuld probeert te bewijzen. Daartoe moet hij op zoek naar een mysterieuze man met één oog, één arm en één been. Behalve met The Fugitive probeert deze flop ook de draak te steken met Braveheart, Titanic, Mission: Impossible en Field of Dreams. RTL5, 22.40-00.20u.

The Ruins (Carter Smith, 2008, AUS/VS/D). Twee stelletjes jonge Amerikaanse toeristen komen vast te zitten in een ruïne van een Mayatempel in Mexico, waar gevaarlijke planten hen naar het leven staan. Eng wordt dat niet, wel erg gruwelijk en bloederig: van gebroken rug naar beenamputatie naar zelfverminking. Het is precies zoals een van de toeristen in doodsnood uitroept: „Dit is zo niet oké!” SBS6, 00.20-02.00u.

Informatief

College Tour: Eddie Izzard. De Engelse komiek en acteur laat zich in het Amsterdamse Comedy Theater interviewen door Twan Huys. De voormalige straatartiest Eddie Izzard (1962) brak in 1993 door met zijn onemanshow Live at the Ambassadors. Volgende maand staat hij drie avonden in de Heineken Music Hall. Ned.3, 20.25-21.20u.

Hollandse Vissers. Derde aflevering van docusoap over de opvarenden van vier vissersboten. Het zijn van elkaar verschillende schepen, met vissers uit Katwijk, Urk, Yerseke en Den Oever. Allemaal hebben ze een andere manier van vissen en ze jagen op verschillende soorten. Van op de Waddenzee tot op de Atlantische Oceaan en van garnaal tot kabeljauw. Zie hoe Klaas, Rein, Rik, Huig, Bart, Eric, Chiel en de anderen werken, eten, slapen en leven in een heel eigen wereld.Ned.2, 20.55-21.25u.

Conquest of Everest. In 1999 vond bergbeklimmer Conrad Anker, 700 meter onder de top van Mount Everest, het lijk van George Mallory, de Brit die voor het laatste gezien werd in 1924, op 275 meter onder de top van de berg. Niemand weet of hij destijds (als eerste) de berg heeft bedwongen. In deze film keert Anker terug naar Everest om een poging te wagen dat raadsel op te lossen. Ze klimmen de destijds door Mallory en zijn eveneens omgekomen kompaan Andrew Irvine gevolgde route, inclusief de Second Step, een loodrechte rotswand. BBC 2, 22.00-23.30u.