Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Turkse Yunus en z’n lesbische pleegouders ondergedoken

Het negenjarige Turkse jongetje Yunus is samen met zijn pleegouders, een lesbisch stel uit Den Haag, ondergedoken. Reden daarvoor is de aanhoudende aandacht in Turkse media voor het feit dat islamitische kinderen bij een homoseksueel paar worden ondergebracht.

Bureau Jeugdzorg Haaglanden bevestigt aan persbureau Novum dat het gezin uit voorzorg ergens anders is ondergebracht.

Yunus werd al vroeg bij z’n biologische moeder weggehaald

Het jongetje werd door de Nederlandse jeugdzorg weggehaald bij zijn biologische moeder toen hij vijf maanden oud was, omdat er aanwijzingen waren voor kindermishandeling. Het stel uit Den Haag nam hem toen in huis. Maar onlangs liet die moeder, ook wonend in Nederland, van zich horen door in Turkse media een emotionele oproep te doen: ze wil haar zoon terug en is het er niet mee eens dat een lesbisch stel voor hem zorgt. Ze richtte zich tot de Turkse premier Erdogan, die daarop beloofde dat hij Yunus zou bezoeken als hij eind deze maand in Nederland is.

In Turkije gaat het debat inmiddels over een breder onderwerp: of het wenselijk is dat Turkse kinderen worden opgevangen bij christelijke of homoseksuele Europese stellen. Die zouden bij die pleegouders moeten worden weggehaald en in Turkije de ‘eigen waarden’ moeten meekrijgen.

‘Geen concrete dreiging, wel veel onrust’

Al die aandacht heeft z’n weerslag op het Haagse gezin. Er is geen concrete dreiging van ontvoering, zegt een woordvoerder van Bureau Jeugdzorg tegen Novum, maar alle media-aandacht zorgt wel voor veel onrust.

“Het heeft een grote impact. Yunus kan nu niet meer naar school.”

En in De Telegraaf zegt Jeugdzorg vanochtend:

“Yunus is [...] liefdevol opgevoed door twee fantastische moeders. Hij krijgt Turkse lessen en het gezin gaat op vakantie naar Turkije. We moeten niet vergeten dat Yunus met reden door de kinderrechter uit huis is geplaatst.”

Ook twee oudere broers van Yunus zouden bij het lesbische stel ondergebracht worden, maar werden destijds, in 2008, door de biologische ouders meegenomen naar Turkije. Die zaten daarna korte tijd vast voor ontvoering, wat heeft meegeteld bij de afweging van het gezin om nu onder te duiken.