Turks pleegkind inzet van rel

Turkije is boos om een Turks pleegkind dat bij een lesbisch stel woont. „Kinderen moet je niet weggeven aan mensen met een andere cultuur.”

De situatie rond het Turks-Nederlandse pleegkind Yunus escaleert. Het jongetje woont al negen jaar bij een lesbisch stel in Den Haag. Hij werd als baby uit huis geplaatst omdat hij door zijn biologische ouders werd verwaarloosd. Zijn biologische moeder verzet zich hier lang tegen, maar krijgt, na een oproep op de Turkse tv, meer voet aan de grond.

De Turken liggen nu op ramkoers. Ze noemen het ‘gedwongen assimilatie’ dat de jongen bij Nederlanders met een ‘andere cultuur’ is ondergebracht. De pleegouders zijn inmiddels ondergedoken. Ze zijn bang voor een ontvoering nu de zaak breed wordt uitgemeten in Turkse media. Op 21 maart komt premier Erdogan in het kader van de viering van 400 jaar Turks-Nederlandse betrekkingen naar Nederland. Daarbij zal het onderwerp hoogstwaarschijnlijk hoog op zijn agenda staat.

De parlementaire commissie voor mensenrechten in Ankara bemoeit zich actief met de zaak. Ze behandelt alle zaken over discriminatie tegen Turken in Europa. Van neonazi’s die negen Turken vermoordden in Duitsland, tot de verdachte dood van een Turkse jongen in een Nederlandse cel. Volgens de commissie worden in Nederland, België en Duitsland vijf – tot negenduizend Turkse pleegkinderen ondergebracht bij christelijke gezinnen.

De voorzitter van de commissie Ayhan Sefer Üstün vindt de Nederlandse irritatie over de Turkse bemoeienis met het opvangbeleid van pleegkinderen in Nederland onterecht. „Net als onze westerse vrienden het recht hebben zich uit te spreken over ons, hebben wij het recht te oordelen over de praktijken van onze westerse vrienden.”

Yunus werd weggehaald bij zijn ouders vanwege verwaarlozing.

„Kinderen worden weggenomen met zwakke argumenten. Een vader en zoon vallen van de trap en het kind wordt weggenomen. (…) En zelfs als er sprake is van verwaarlozing, moet het kind worden geplaatst bij mensen die zijn uitgekozen door de biologische ouders. Ze moeten niet worden weggeven aan mensen met een andere cultuur.”

Volgens Nederland is dit lesbische stel al negen jaar geschikt voor pleegkinderen te zorgen.

„Ons onderwerp is niet het leven van lesbiennes. Als dat zo was en als hun rechten zouden worden misbruikt, zouden we die ook verdedigen. Maar als de biologische ouders niet willen dat hun kind bij katholieke of joodse mensen wordt geplaatst, moet daar rekening mee worden gehouden.”

Yunus is al negen jaar. Waarom maakt u zich nú ineens zo druk?

„We verdedigen de rechten van duizenden kinderen. Onze commissie is hier al vijf maanden mee bezig. We kregen klachten uit Noorwegen, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk. Het gaat niet alleen om Yunus.”

Heeft u het gevoel dat Turkse kinderen specifiek doelwit zijn?

„Als we naar het eindresultaat kijken, dan ziet het er niet goed uit. Kinderen worden om het minste en geringste weggehaald bij hun ouders.”

Verwaarlozing noemt u de geringste aanleiding?

„De kinderbescherming neemt eerst het kind weg en zegt dan tegen de ouders dat ze maar naar de rechter moeten. Maar rechtszaken zijn duur en kosten tijd, en dan haken ouders af. En zelfs als er goede redenen zijn dan moet de staat ervoor zorgen dat het kind terechtkomt bij een familie waarvan de waarden dichtbij die van de ouders staan. In Oostenrijk werd een kind bij een zeer gelovige katholieke familie geplaatst. Toen het kind 13 jaar was, wilde hij priester worden.”

Is het erg als een Turks kind priester wil worden?

„Dit betekent dat het kind wordt weggerukt van zijn familie en langzaam wordt geassimileerd.”

Turkse kinderen mogen alleen naar islamitische ouders?

„Als een kind zich op zijn 18de wil bekeren tot een andere godsdienst, is dat geen probleem. Maar als kinderen uit hun cultuur worden weggerukt, wordt er misbruik gemaakt van hun kwetsbaarheid.”

    • Bram Vermeulen