Tolken verdacht van spionage

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft de samenwerking met twee Oeigoerse tolken beëindigd. Mogelijk spioneerden zij voor de Chinese autoriteiten en gaven vertrouwelijke informatie door. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan, zegt de woordvoerder van het ministerie van Justitie. Oeigoeren, een islamitisch volk dat in China wordt onderdrukt, worden voorlopig niet uitgezet.

Als zij de informatie aan China hebben gelekt, zijn mogelijk Oeigoeren, in gevaar zijn gekomen. Vorige maand kreeg de IND vertrouwelijke informatie over mogelijke spionage.

Het komt zelden voor dat de IND de samenwerking met tolken opzegt, zegt de woordvoerder. Alle tolken worden vooraf altijd uitvoerig gescreend. Het is nog niet duidelijk wanneer het onderzoek klaar is.

Als hier daadwerkelijk sprake is van spionage voor de Chinese veiligheidsdiensten, onderstreept dit het standpunt van VluchtelingenWerk dat Oeigoerse asielzoekers bescherming moeten krijgen, stelt adjunct directeur Jasper Kuipers in een schriftelijke reactie. „We wisten al langer dat de Chinese autoriteiten Oeigoeren in Nederland in de gaten hielden, maar dat ze zelfs geïnfiltreerd zijn in de asielprocedure, is ronduit schokkend. Helemaal als je bedenkt dat er maar weinig Oeigoerse tolken in Nederland zijn.”