‘Nederlandse overheid reageert niet adequaat op antisemitisme’

De uitzending van Onbevoegd gezag waarin Turkse jongeren de holocaust prijzen leidde al eerder tot ophef. Foto screenshot uitzendinggemist.nl

De Nederlandse overheid heeft niet adequaat gereageerd op de bedreigingen aan het adres van de Turkse huiswerkbegeleider Mehmet Sahin in Arnhem. Dat zegt rabbijn Abraham Cooper van het Simon Wiesenthalcentrum, een internationale joodse mensenrechtenorganisatie in Los Angeles, tegen NRC Handelsblad. “Dat deze man moet onderduiken zou alarmbellen moeten doen rinkelen”, zegt Cooper. “Hoe kan het dat zijn bedreigers nog niet zijn opgepakt?”

Mehmet Sahin werd wereldnieuws na een uitzending van Onbevoegd gezag. In het NTR-programma vraagt hij drie Turkse jongens of zij weten wie Anne Frank is. Tot zijn schrik wordt hij geconfronteerd met antisemitische denkbeelden. “Ik ben tevreden wat Hitler met de joden heeft gedaan”, zegt een van de jongens. “Wat mij betreft had hij ze allemaal mogen afslachten.”

Na de uitzending moet Sahin onderduiken wegens doodsbedreigingen vanuit de islamitische gemeenschap. “Schokkend”, vindt Cooper:

“Schokkender dan de uitspraken van de jongeren. Dit is niet alleen een ramp voor de joodse gemeenschap, maar ook voor de democratie.”

Simon Wiesenthal, de bekende joodse nazi-jager, zou zich volgens Cooper omdraaien in zijn graf als hij zou zien wat er in Nederland gebeurt:

“In de decennia na de oorlog was er geen land dat Wiesenthal meer steunde dan Nederland. Hij was een groot bewonderaar van jullie land.”

‘Belangrijkste is dat Nederland maatregelen neemt’

Cooper heeft een brief naar premier Rutte gestuurd om zijn zorg te delen. Hij heeft nog geen reactie ontvangen.

“Een reactie zou fijn zijn, maar ik vind het belangrijker dat de Nederlandse overheid maatregelen neemt tegen dit soort uitwassen.”

Bekijk hieronder de uitzending van Onbevoegd gezag terug:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.