Samsung Galaxy S4: meer van hetzelfde

De nieuwe Samsung Galaxy S4
De nieuwe Samsung Galaxy S4 Foto AFP/Don Emmert

Wat moet je doen om het succes van de meest verkochte smartphone ter wereld te herhalen? Je maakt er eentje die als twee druppels water op de vorige lijkt, maar toch beter is.

Dat is de formule van de Galaxy S4, de nieuwe Android-telefoon van Samsung. Gisteren presenteerde de Zuid-Koreaanse fabrikant het topmodel dat in april de Galaxy SIII moet vervangen. Er lopen nu 50 miljoen mensen met zo’n toestel rond. En ook al waarschuwt Samsung dat het groeitempo van de smartphonemarkt afneemt, dat succes moet overtroffen worden.

De S4 lijkt sprekend op zijn voorganger, zal waarschijnlijk evenveel gaan kosten, maar is wel voorzien van verse hardware. De cijfers: Super HD Amoled-scherm van 5 inch, met 1920 x 1080 pixels en een pixeldichtheid van 441 pixels per inch. De processor is een quadcore 1,6 of 1,9 GHz, de camera aan de achterzijde heeft 13 megapixel, die aan de voorzijde 2 megapixel. Opslaggeheugen tot 64 GB, een nog eens uit te breiden met SD-kaartjes. Ondanks die verbeteringen is het apparaat een fractie lichter dan de SIII - 130 gram.

De best uitgeruste Android

Hiermee heeft Samsung voorlopig de best uitgeruste Android-telefoon, samen met de HTC One die ook dit voorjaar uitkomt. Het zijn beide concurrenten voor de iPhone 5 van Apple, die vermoedelijk pas na de zomer een opvolger krijgt. Het moordende update-tempo van Samsung is voor geen enkele andere elektronicafabrikant haalbaar.

Een presentatie van de ‘totaal nieuwe en verbeterde gebruikerservaring’

Hardware is geen onderscheidende factor in de telefoonwinkel. Daarom beschikt de S4 over een hele reeks nieuwe softwaretrucs, die soms wel wat weg hebben van gimmicks. Je kunt de bijvoorbeeld telefoon in enige mate bedienen met oogbewegingen en handgebaren. Maar die techniek staat nog in zijn kinderschoenen, blijkt uit de eerste gebruikservaringen. Over Air View, waarbij het aanraakscherm je vinger al ‘voelt’ aankomen, zijn de meningen verdeeld.

Nuttiger is S Health, dat de sensoren van de telefoon gebruikt als bewegingsmeter. Of Knox, dat privégegevens scheidt van zakelijke data zoals BlackBerry dat tegenwoordig ook doet.

De S4 heeft daarnaast voldoende rekenkracht om tegelijkertijd videobeelden van de camera aan de voor- en achterzijde te verwerken. Dat levert een picture-in-picture beeld voor een grappig filmpje op, maar het is ook nuttig bij videochats.

Samsung voorziet de S4 van de zogeheten TouchWiz-bediening, en hangt daar meteen ook zijn eigen digitale video- en muziekwinkels aan vast. Dat is interessant omdat je het toestel makkelijk met andere Samsung-elektronica kunt koppelen; de S4 beschikt bovendien over een infrarood afstandsbediening om elke tv of settopbox mee te besturen. Maar de markt zit al bomvol met entertainmentwinkels van Google, Amazon, Microsoft en Apple. Zeker in de VS, waarop Samsung nu al zijn marketingcapaciteiten concentreert om de Amerikanen los te weken van hun iPhones - op dit moment nog de best verkopende smartphone in de VS.

Google, de bedenker van Android, ziet de Zuid-Koreaanse succesformule met gemengde gevoelens aan; Samsung is weliswaar de grote aanjager voor Android maar hoe dominanter Samsung is in de Android-markt, hoe schever de verhoudingen met de deelnemers van het open Android-platform. Google heeft zelf nog wel wat ijzers in het vuur. Het nam telefoonmaker Motorola over en heeft de eigen Nexus-lijn (smartphones en tablets, pc’s) die waarschijnlijk in mei al weer een nieuwe versie van Android krijgen. Vanaf dat moment is de S4 (die nu wel de meest recente Android-versie draait) een tikje minder up to date.

    • Marc Hijink