Rem op uitzetting wanbetalers Spanje

Het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg heeft het gisteren moeilijker gemaakt voor de Spaanse autoriteiten om mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen, uit hun huis te zetten.

Sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 terug lieten rechters in Spanje beslag leggen op bijna 400.000 woningen. Over de golf huisuitzettingen, die nog steeds voortduurt, bestaat in Spanje grote onrust. In november vorig jaar pleegde een 53-jarige vrouw zelfmoord.

Volgens het vonnis van het EU-Hof is Spaanse wetgeving die de huisuitzettingen regelt, in strijd met de Europese regels over consumentenbescherming. Consumenten moeten de uitzettingen kunnen aanvechten bij de Spaanse rechter, aldus het vonnis. Tot dusver waren de mogelijkheden voor burgers om te procederen op basis van hun hypotheekakte beperkt.

Spanje moet nu zijn regels aanpassen. „We zullen alle aspecten herzien van de de wet die zijn aangemerkt als in strijd met de Europese wetgeving”, aldus minister van Justitie Alberto Ruiz-Gallardon. De centrum-rechtse premier Mariano Rajoy wilde, ondanks het verzet tegen de uitzettingen, niet morrelen aan de bestaande regels om de noodlijdende Spaanse banken te sparen. Rajoys eerste prioriteit is herstel van het vertrouwen van beleggers in Spanje.

Activisten die al jaren strijden tegen de huisuitzettingen reageerden verheugd op het vonnis. „De procedure schendt onze burgerrechten”, zei Ada Colau van het platform Stop Uitzettingen op de Spaanse radio.

Een rechter in Barcelona had het EU-Hof in Luxemburg geraadpleegd over één van de vele uitzettingszaken. Een Marokkaanse man kon zijn hypotheek van 138.000 euro niet meer betalen en moest zijn huis uit. Door het Europese vonnis hebben Spaanse rechters nu „een veel sterker instrument in handen” om uitzettingen op te schorten, aldus de rechter in een reactie. (AP, Reuters)