Razendsnelle Lebbis neemt het lachen zeer serieus

Cabaret

Het grijze gebied, door Lebbis. Regie: Koos Terpstra. Gezien: 14/3 in Schouwburg, Amstelveen. Tournee t/m 1/6. Inl: bunkertheaterzaken.nl****

Lebbis probeert, zegt hij zijdelings, dingen duidelijk te maken „waardoor jullie misschien een beetje anders naar de werkelijkheid gaan kijken”. Dat zou voor een cabaretier niets bijzonders moeten zijn, maar hem is het in elk geval ernst. En hij heeft er soms niet eens meer een grap voor nodig, in zijn nieuwe programma Het grijze gebied. Soms volstaat de scherpe observatie, om raak te schieten met een tirade over de mores van de bonusbankier, de manipulatieve inrichting van de supermarkt, de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen waarin uitsluitend voornemens staan die nooit zullen worden uitgevoerd, of het feit dat er op internet vaak naar privéadressen wordt gevraagd in gevallen waarin dat absoluut niet nodig is.

Nadat zijn vorige programma de Poelifinario voor het beste cabaretprogramma van dat seizoen kreeg, gaat Lebbis – alias Hans Sibbel – op diezelfde lijn verder.

In hoog tempo rijgt hij het ene onderwerp aan het andere, en creëert zodoende één ononderbroken reeks gedachtensprongen. Vaak hoeft hij een situatie alleen maar iets te chargeren om zijn beste grappen te maken. Beurtelings is hij de kwaaie consument, de vrolijke verhalenverteller en de cabaretier met onvervalst engagement. Eén keer is hij zelfs actieleider. En de actie waartoe hij oproept – vul het adres in van het bedrijf dat om het uwe vraagt – is geheel in Lebbis-stijl: om te lachen en tegelijk serieus te nemen.

    • Henk van Gelder