Polderpiepers met een Spaans hart

Verontrustend nieuws van het aardappelfront. Door de langdurige vorstperiode en het naar verwachting koele, natte weer in de komende weken komt de klad in de aansluiting van het oude op het nieuwe oogstseizoen. Enige schaarste en hogere prijzen staan ons te wachten. Alsof er al niet genoeg somberheid heerst. Nu daalt ook nog het consumentenvertrouwen onder de Nederlandse aardappeleters.

Laten we niet bij de pannen neerzitten. Is het niet zo dat boeren altijd wel wat te somberen hebben? Als het niet te koud is dan is het wel te warm. Of te droog. Of te nat. Of er zijn akelige schimmels.

Hoe dan ook, profiteer er nog even van want vooralsnog is het aanbod stabiel. Aan het eind van het seizoen zijn de forse polderaardappelen aantrekkelijk, ideaal om te vullen. Van alles is mogelijk. Vandaag valt de keuze op gevulde aardappelen in Spaanse stijl met manchego en chorizo. „Waar kan ik die in hemelsnaam kopen?” hoor ik de kookbeluste lezers in de buitengebieden al vragen. Probeer het eens in de supermarkt, bij de kaaswinkel en de slager. Mocht de schapenkaas manchego niet te krijgen zijn, een andere pittige kaas is een goede vervanging. In plaats van de chorizo is elke peperige worst te gebruiken. Dat is minder Spaans, maar ook vast erg lekker.

Boen de aardappels schoon. Wrijf de schil in met een beetje olie, dat is een probaat middel om een rimpelig velletje tegen te gaan. Prik rondom wat gaatjes in de schil. Wikkel ze in aluminiumfolie en pof ze in ongeveer een uur in een op 180 graden voorverwarmde oven. Aardappels poffen gaat ook heel goed in de magnetron. Wikkel de aardappels in dat geval niet in aluminiumfolie, maar zet ze afgedekt in een schaal ongeveer 10 minuten op 900 watt. Steek er een mesje in om te voelen of ze zacht en gaar zijn. Geef ze anders nog een minuut of wat. Laat ze daarna tien minuten met rust om ze te laten bekomen.

Snijd manchego en chorizo in kleine dobbelsteentjes en de tomaten in smalle reepjes. Snipper de sjalotjes en fruit die een paar minuten met een klontje boter tot ze zacht, maar zeker niet bruin zijn.

Snijd de iets afgekoelde aardappelen doormidden. Hol ze uit met een lepeltje of bolletjessteker. Maak het aardappelkruim fijn en vermeng het met de crème fraîche, chorizo, manchego, sjalotsnippers, gedroogde tomaat en de fijngeknipte bieslook. Vul de aardappelhelften met het mengsel. Leg er een klontje boter op. Zet ze in een voorverwarmde oven op 180 graden tot ze door en door warm zijn en een mooi kleurtje hebben. En heb vertrouwen, de nieuwe aardappelen zijn in aantocht.

    • Joep Habets