over de haag

Handen uit de mouwen

Politici zien zichzelf graag als doeners. Geen wonder dat Nederland Doet, de landelijke vrijwilligersactie van het Oranjefonds, vandaag en morgen kan rekenen op een stevige toeloop vanuit het Binnenhof. Zo gaat minister Stef Blok (Wonen, VVD) klussen in een speeltuin in Rijswijk, serveert Arie Slob (ChristenUnie) soep en tosti’s bij het Leger des Heils in Den Haag en neemt Linda Voortman (GroenLinks) de bezem ter hand bij de ‘opschoondag’ in de Enschedese wijk Boswinkel. Voor de zekerheid hebben ze wel een persberichtje de deur uitgedaan. Want wat is er prettiger dan klussen met een camera in de buurt?

Inspecteur in de bak

De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet zijn werk niet goed en laat zelden van zich horen als patiënten hun beklag doen. Stevige conclusies in een rapport van begin dit jaar. Maar daar blijft het niet bij. „De inspecteur zit in de bak”, wist Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA) donderdagmiddag te vertellen tijdens het debat over het rapport in de Tweede Kamer. De Kamervoorzitter greep in. „U bedoelt, zij zit in de zaal?” Bruins Slot: „Eh, ja, in de ambtenarenbak, bedoel ik”.

Geen draagvlak, geen wet

Een opmerkelijke motie van oppositiepartijen SP, PVV, CDA en ChristenUnie. Ze sommeren minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) haar wetsvoorstel voor een sociaal leenstelsel voor studenten van tafel te halen als daar „onvoldoende (parlementair) draagvlak” voor bestaat. Maar wacht eens, heeft Bussemaker niet gewoon een meerderheid voor het plan in de Tweede Kamer? Jawel, zegt initiatiefnemer Jasper van Dijk (SP) – maar nog niet in de Eerste Kamer. „En de kans dat die er komt, is klein”. Hij noemt zijn oproep „een parlementair unicum”.

PvdA netwerkt zich suf

De PvdA is weer een discussieplatform rijker: het Netwerk Kwaliteit van de Arbeid. Dat kondigde partijvoorzitter Hans Spekman deze week met gepaste trots aan tijdens een bijeenkomst in Rotterdam. Daarmee heeft zijn partij nu een praatclub voor zo’n beetje iedere minderheid, sociale klasse en sekse. Een willekeurige greep: Werkgroep Patiënt Centraal, Netwerk Homo-emancipatie, Werkgroep Huurders van de PvdA, Trefpunt PvdA en Levensovertuiging, Werkgroep Handicap en Beleid en Vrouwen in de PvdA.

Straf van Rutte

Een herkansing vandaag voor de ministers Jeanine Hennis (Defensie, VVD) en Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA). Eigenlijk had de ministerraad vorige week moeten besluiten dat Nederland een stuk of tien militairen naar Somalië stuurt voor een Europese opleidingsmissie. Maar dat stond die morgen al in de krant. En dan is premier Rutte onverbiddelijk: conceptbesluiten die uitlekken, worden voor straf een week verschoven. Dus wordt het nieuws van vorige week wellicht vandaag officieel bekend.

Samenstelling: Thijs Niemantsverdriet