Oudste glossy legt het loodje

Bladen over luxe leven hebben het zwaar; deze week ging weer een uitgever failliet. Afscheid van Elegance en het levenslustige Wine Life.

None

‘Monter wandelde ik de wijnwinkel Le Clos op het vliegveld van Dubai binnen”. Het blad Wine Life positioneert zich al op haar eerste bladzijde in de juiste hoek. Van crisis is geen sprake in het voorwoord van de hoofdredacteur. Zij slaat twee flessen Moët & Chandon Grand Village Rosé 2002 in en laat de kurken knallen tijdens een vuurwerkspektakel bij de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld. In de rest van het nummer knalt Wine Life nog even door met een oogstverslag van een wijnschrijver die de ‘Bourgogne-Bokito’ wordt genoemd, en met lijstjes met ‘Het Allerduurste van de Bordeaux’.

Jammer voor het wijnmagazine dat het in de verkeerde tijd geboren is. De tijdschriftuitgevers in het luxesegment hebben het moeilijk. Vorige week werd het faillissement afgekondigd van GMG, dat de glossy’s Jackie, JFK en LXRY uitgeeft, deze week viel de beurt aan Pelican Magazines, dat onder meer Wine Life, autoblad Carros en jachtblad Nautique maakt. De uitgever zint op een doorstart, maar welke van de zeven publieksbladen kunnen voortbestaan is nog niet zeker.

Laten we hopen op een doorstart van Wine Life, dat levenslust uitstraalt. Er is veel ruimte voor graphics. Het ‘vinificatieproces’ van een rode wijn wordt in een mooie illustratie uit de doeken gedaan, en de evolutie van de portfles uitgelegd in een rijtje heldere silhouetten, van dikbuikig in 1708 tot slank in 1793.

Daarbij vergeleken heeft Pelican Magazines’ woonblad Residence minder joie de vivre. Waar Wine Life waakt voor een insiderstoontje, lijkt Residence er patent op te hebben. Bij een reportage: „Hongkong is uniek. Chinees maar niet ‘Chinees’, als u begrijpt wat we bedoelen.”

Het aprilnummer heeft een Alice in Wonderlandthema; het beveelt keramische witte konijnen en bordjes met een afbeelding van de Cheshire kat aan. Mooie spullen, voor mensen met Smaak. De slotpagina’s van Residence zijn een vehikel voor ‘het betere vastgoedaanbod’, met advertenties voor rietgedekte Blaricumse villa’s met verwarmd zwembad. Gelukkig zijn er ook dromerige artikelen, waaronder een serie over moderne boomhutten. Een sprookjesachtig theehuis van de architect Terunobu Fujimori, midden tussen de Japanse bloesembomen; een bolvormig exemplaar in Vancouver en een Zweedse boomhut van spiegelend glas.

Elegance, de vrouwenglossy van Pelican, werd opgericht in 1937 en die lange geschiedenis is reden genoeg om het tijdschrift te redden. Maar een impuls kan het blad wel gebruiken: terwijl het zich ‘de oudste en chicste glossy’ noemt, is de jongste editie erg doorsnee. Een artikel over afvallen, de modetrends van dit seizoen, en een interview met de zakenvrouw van het jaar. Niets waar de concurrentie van achterover zal vallen.

Hoop gloort achterin het blad, waar Elegance aandacht besteedt aan de werken van kunstenares Tamara Muller. Zij maakt erotisch getinte doeken van vrouwen met kinderlijfjes, die zowel aantrekken als afstoten. Dát lees en zie je niet overal, en verdient meer eer en ruimte.

    • Janna Laeven