OM gaat niet in beroep tegen vrijspraak Schipholbrand

De vrijgesproken verdachte A. in 2009. Illustratie ANP / Jan Hensema

De vrijspraak van de verdachte van de Schipholbrand is definitief. Het Openbaar Ministerie stapt niet naar de Hoge Raad om de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag aan te vechten, zo laat het OM vandaag weten.

De Libische verdachte Ahmed A. werd twee weken geleden door het gerechtshof vrijgesproken van het veroorzaken van de brand waarbij in 2005 elf gevangenen om het leven kwamen. Het hof achtte niet bewezen dat de verdachte, die op het moment van de brand in het detentiecentrum Schiphol-Oost op uitzetting wachtte, opzettelijk brand had gesticht.

De afgelopen twee weken heeft het OM het arrest uitgebreid bestudeerd. Hoewel het OM zich weliswaar niet kan vinden in de vrijspraak, ziet justitie weinig juridische aanknopingspunten en denkt dat een cassatieberoep weinig kans van slagen heeft.

A. kondigde eerder aan een vergoeding te eisen voor de geleden schade als het OM niet in cassatie gaat. In 2007 werd hij tot drie jaar cel veroordeeld, wat in hoger beroep werd teruggebracht tot anderhalf jaar. In 2010 bepaalde de Hoge Raad echter dat het hele proces over moest omdat het hof fouten had gemaakt. Daarop werd de zaak terugverwezen naar het gerechtshof in Den Haag.

    • Anouk Eigenraam