Kunst in cijfers

625.500 euro is het bedrag waarvoor een schilderij van Willem Gerard Hofker (1902-1981) naar een Indonesische verzamelaar gaat. Afgelopen dinsdag was dit het hoogste bedrag dat werd geboden op de veiling van Christie’s in Amsterdam, met kunst uit de negentiende eeuw tot nu. Het is een portret van een half ontbloot tienermeisje in kleermakerszit. Slechts twee werken uit de toptien van die veiling betrof geen Aziatisch tafereel. Kunstkenners zijn niet erg enthousiast over het werk van Hofker, maar Aziatische verzamelaars zijn er dol op.

30 miljard dollar (23,2 miljoen euro) heeft de National Gallery of Art in Washington DC opgehaald bij donateurs voor een grootscheepse verbouwing van het museum. Het museum krijgt door de steun van de filantropen een beeldenterras en 1.000 vierkante meter extra tentoonstellingsruimte, die vooral gebruikt zal worden voor moderne kunst. De National Gallery heeft onder meer de grootste verzameling van werk van Mark Rothko.

60.000 bezoekers hebben vorige week de Armory Show bezocht, de belangrijkste kunstbeurs in New York. Ruim 210 galerieën uit meer dan dertig landen waren aanwezig. Daaronder Upstream Gallery uit Amsterdam die werken van Frank Ammerlaan verkocht.

3,7 miljoen dollar (2,9 miljoen euro) moet vandaag en morgen de wijncollectie opbrengen van Henry Tang, die zijn kans om regeringsleider van Hongkong te worden vorig jaar teniet zag gaan door de ontdekking van een illegale wijnkelder. De duurste wijn op een veiling door Christie’s is een kist Romanee-Conti, die 129.000 dollar moet opbrengen.

30 jonge kunstenaars tonen tot 17 maart hun werk op de nieuwe kunstbeurs Unfair Amsterdam, die gehouden wordt in Loods 6 op het KNSM-eiland. De beurs is georganiseerd door drie kunstenaars die na het verdwijnen van ArtAmsterdam besloten jonge kunstenaars een nieuw podium te bieden om hun werk te tonen.