Kortkolom buitenland

Hervormers gaan regering China leiden

BEIJING. Twee hervormingsgezinde politici gaan de geheel vernieuwde Chinese regering, de Staatsraad leiden. Het Nationale Volkscongres bevestigde vandaag de benoeming van de Engels sprekende intellectueel Li Keqiang (57) als premier en Wang Yang (58) als eerste vice-premier. Li, gespecialiseerd in Brits recht, en Wang worden verantwoordelijk voor het managen van de tweede economie van de wereld. Beiden leidden provincies met meer dan 90 miljoen inwoners. Wang verwierf faam als een hervormer omdat hij als partijsecretaris van Guangdong toestond dat er vorig jaar in het rebelse Wukan dorpsverkiezingen werden gehouden. (NRC)

Justitie Irak doelwit terreur, 24 doden

bagdad. Bij een gecoördineerde serie aanvallen op het ministerie van Justitie in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn gisteren zeker 24 mensen om het leven gekomen. De operatie, toegeschreven aan sunnitische extremisten van Al-Qaeda-in-Irak, begon met de ontploffing van autobommen die werd gevolgd door de bestorming van het ministerie door zes mannen. De aanvallers, die politie-uniformen droegen over bomvesten, slaagden erin binnen te komen. Toen politie het gebouw bestormde, brachten enkele van de aanvallers zich tot ontploffing. Geen van hen overleefde de aanval. Ongeveer 60 mensen werden gewond. De operatie toonde aan hoe kwetsbaar Irak blijft voor terroristische activiteit. (AP)

Libiërs steken kerk aan in Benghazi

tripoli. Onbekende mannen hebben gisteren in de Libische stad Benghazi een kerk die wordt gebruikt door Egyptische christenen in brand gestoken, ruim een week nadat plaatselijke milities honderd Egyptische christenen hadden opgepakt op beschuldiging van bekeringsactiviteit. De Egyptenaren zijn inmiddels weer vrijgelaten, maar een van hen is overleden, volgens zijn familie door foltering. Een Libische veiligheidsfunctionaris zei dat de kerk in brand was gestoken uit uit woede over een protest van christenen bij de Libische ambassade in Kairo, die de Libische vlag aanstaken. De aartsbisschop van Tripoli, Giovanni Martinelli, zei gisteren dat de enkele honderdduizenden christenen in Libië zich steeds meer in een hoek gedrukt voelen door moslimfundamentalistische strijdgroepen. (AP)

Botswana biedt Kenia zijn excuses aan

Londen. De Botswaanse minister van Buitenlandse Zaken, Phandu Skelemani, heeft Kenia gisteren zijn excuses aangeboden voor zijn uitspraak dat Botswana de nieuwe gekozen Keniaanse president Uhuru Kenyatta zal weren als deze weigert mee te werken met het Internationaal Strafhof. Het Strafhof heeft Kenyatta aangeklaagd wegens misdrijven tegen de menselijkheid in verband met het bloedige geweld in Kenia na de verkiezingen van 2007. Volgens de Keniaanse regering had de Botswaanse minister zich minachtend uitgelaten over Kenyatta, die 4 maart als nieuwe president van Kenia werd gekozen. Het Strafhof in Den Haag wil het proces tegen hem in juli beginnen. (BBC)