Kortkolom binnenland

Den Haag krijgt bedelverbod

Den Haag. Den Haag krijgt een bedelverbod. Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad heeft gisteravond ingestemd met het opnemen van het verbod in de algemene plaatselijke verordening (APV). Het aantal bedelaars en straatmuzikanten in het centrum van Den Haag is de laatste jaren sterk toegenomen. Dat veroorzaakt volgens burgemeester Van Aartsen (VVD) overlast. Van Aartsen moet nog een besluit nemen op welke plekken in de binnenstad het verbod zal gelden. Het verbod kan naar verwachting volgende maand ingaan. (NRC)

Veel ontslagen in Ruwaardziekenhuis

Amsterdam. Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse moet 155 van de 1.100 personeelsleden ontslaan. Dit heeft het ziekenhuis gisteren bekend gemaakt. De afdeling cardiologie is al maanden dicht waardoor het ziekenhuis inkomsten verliest. De afdeling werd eind november gesloten omdat er bovengemiddeld veel patiënten bleken te zijn overleden. Drie cardiologen zijn geschorst en het ziekenhuis kan geen vervangers voor hen vinden. De banken hebben nu geëist dat het ziekenhuis krimpt, aldus het ziekenhuis. (NRC)

Utrecht betaalt 7 mln na asbestdebacle

Utrecht. De provincie Utrecht heeft voor zeven miljoen euro een schikking gesloten met vastgoedontwikkelaar De Waal voor de asbestsanering van het oude provinciehuis. De ontwikkelaar kocht eind 2010 het provinciehuis voor 20 miljoen euro, maar ontdekte dat er meer asbest in het gebouw was achtergebleven dan de provincie beweerde. Utrecht kreeg van de rechter een dwangsom opgelegd van 66.000 euro per dag dat het asbest niet was opgeruimd. Met de schikking is dat bedrag afgekocht. (NRC)