kort

Matchfixing

Brussel wil corruptie voetbal in strafrecht

Amsterdam. - Het Europees Parlement roept de lidstaten op om matchfixing op te nemen in het strafrecht. Een resolutie met die strekking werd gisteren in Straatsburg met een forse meerderheid aangenomen. Aanleiding is het recente onderzoek van Europol, waarin stond dat rond 380 duels in hoofdzakelijk Europese clubcompetities bewijzen zijn gevonden van wedstrijdmanipulatie. Om de strijd tegen corruptie in de sport serieus aan te pakken is het ook noodzakelijk dat politie, justitie, sportbonden en wedkantoren hun activiteiten beter op elkaar afstemmen, meent het Europees Parlement. Ook wordt geadviseerd om per land een centraal aanspreekpunt in te stellen om voor een betere uitwisseling van informatie te zorgen. Novum

Gestolen

Zeldzame dwergapen weg uit dierentuin Epe

Amsterdam. - Uit Dierenpark Wissel in Epe (Gelderland) zijn woensdagnacht twaalf zeldzame dwergapen gestolen. Het gaat om een koppel gouden leeuwapen, zes zilveroeistities, drie dwergzijdeaapjes en een pinchéaap. Het zijn de meest bijzondere apen in de collectie van het dierenpark. De dierentuin heeft de politie ingeschakeld. Alle dwergapen waren in hetzelfde gebouw, samen met andere apensoorten die niet zijn meegenomen. Het park is zeer bezorgd over het welzijn en de gezondheid van de dieren. Dwergapen zijn moeilijk te verzorgen. Ze hebben speciaal voer nodig en „stellen hoge eisen aan hun huisvesting”, meldt het park in een verklaring. „Waarschijnlijk worden de apen verhandeld naar Oost-Europa”, zegt een woordvoerder van het park. Novum