kort

Onderzoek

Verleden voelt verder dan de toekomst

Amsterdam. - Mensen ervaren een bepaald moment in de toekomst als dichterbij dan een moment dat precies even ver in het verleden ligt (Psychological Science, 8 maart online). Als Valentijnsdag bijvoorbeeld over een week is, voelt dat dichterbij dan als het een week geleden is. Dat komt, volgens de Amerikaanse onderzoekers, doordat we meer op de toekomst dan het verleden georiënteerd zijn, maar ook doordat de afstand tussen onszelf en de toekomst afneemt en tussen onszelf en het verleden toe. Mensen die in een virtuele omgeving achteruit hebben moeten rijden, bleken de toekomst en het verleden ongeveer even ver te vinden. De psychologen noemen hun resultaat het temporele Doppler-effect, naar de dalende toon van de sirene van een voorbijrijdende ambulance. nrc

Kickboksen

Badr Hari wil laten zien dat hij de baas is

Amsterdam. - Badr Hari (28) kan weer in de ring vechten. Vanavond doet de kickbokser mee aan de K1 World Grand Prix in Zagreb. Hij neemt het in de kwartfinale op tegen de Azerbeidzjaan Zabit Samedov. In Nederland is Hari nog in afwachting van zijn proces. Hij wordt onder meer verdacht van poging tot doodslag. Het is zijn eerste gevecht nadat hij uit de gevangenis kwam. Hij kwam eind januari op voorwaarden vrij. Zijn vaste trainer Mike Passenier zegt dat Hari klaar is voor het gevecht.

Kon hij trainen in de gevangenis?

Passenier: „Nee, de faciliteiten waren daar niet zoals op de sportschool, waar het helemaal is afgestemd op vechters. En zijn hoofd stond er niet naar.”

Jullie zijn zo’n zes weken geleden pas begonnen met trainen. Is hij wel fit?

„Ja. Hij is iets lichter geworden [nu 110 kilo], daardoor is zijn voetenwerk sneller. In de gevangenis heeft hij niet veel gegeten, en hij at onregelmatig. Daardoor heeft hij ingeteerd. Hij heeft spiermassa verloren, zijn spieren gingen een beetje hangen en hij raakte zijn vochtbalans kwijt. De afgelopen weken is hij weer op kracht gekomen. Hij heeft zo’n vijf uur per dag getraind, zes dagen per week.”

Gezien de korte voorbereidingstijd zou het een klein lichamelijk wonder zijn als hij dit weekend goed presteert.

„Badr en ik doen graag dingen die niet kunnen, en dit is er één van: na zes maanden op bed gelegen te hebben, nu op een van de grootste toernooien even laten zien wie de baas is.”

Is er iets veranderd in jullie samenwerking sinds de rechtszaak?

„Voor mij is het dezelfde Badr. Ik heb met hem niet gesproken over de zaak, dat is ons ding niet.” NRC