Kijken: Derksen knapt aan tafel met Genee - je zet je eigen collega’s voor lul!

Een temperamentvolle uitzending van Voetbal International was het gisteravond. Tijdens een fel gesprek tussen Wilfred Genee en Johan Derksen over een rechtszaak tegen VI wordt de hoofdredacteur steeds bozer, waarna hij woest van tafel beent: “Jij wilt goedkoop scoren en je zet je eigen collega’s voor lul!”

De presentator bracht tegen het einde van de uitzending de rechtszaak ter sprake die SC Heerenveen wilde aanspannen tegen het blad VI, en dat ligt gevoelig bij Johan Derksen. Genee vroeg Derksen naar het kort geding van vandaag. Daar dacht de hoofdredacteur kort over te zijn: “Dat gaat niet door. We hebben morgen een interview waarin directeur Veenstra alles uitlegt”.

Derksen vervolgt:

“Kijk, jij hebt al te kennen gegeven dat je totaal niet op de hoogte was van de gang van zaken. Je hebt enkel onzin uitgekraamd. Als het wel had geklopt was die rechtszaak wel doorgegaan.”

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=SimISotq-jc#!

Inhoudelijk wil Derksen echter niet op de zaak ingaan. Genee blijft vragen:

“Leg het dan uit, wat er niet klopt. Wat heb ik voor onzin uitgekraamd? Als het onzin is kun je dat toch inbrengen in een rechtszaak?”

Derksen:

“Jij bent niet goed ingevoerd. Jouw bron is niet goed. Jij bent de praatpop van Veenstra.”

Genee:

“Alles wat ik heb gezegd over de boekhouding klopt niet? Alles wat ik heb gezegd over de financiële situatie van Heerenveen? Over de onkostenvergoeding van Riemer van der Velde, dat klopt allemaal niet?”

Derksen:

“Inderdaad. Jij wilt altijd over dingen praten waar je niks van weet. Jij zit maar in het wilde weg te lullen. Ik stop hiermee. Jij praat onzin. “

Kort verdedigt Derksen zich over declaraties van Van der Velde, oud-voorzitter van SC Heerenveen, over zijn reiskostenvergoeding en een golftas die hij heeft gekocht, en dan is Derksen het echt zat:

“Ik stop hiermee. VI redacteuren wensen niet meer in het programma met jou op te treden, want die laten zich niet door een snelle vogel voor lul zetten. Je wilt scoren, je hebt schijt aan alles en je zet je eigen collega’s voor lul. Je weet helemaal nergens van. Je hebt een bronnetje die heel erg gekleurd is, en dat noem je journalistiek. Ik wens je veel succes met je programma.”

Genee:

“Ik vind het heel onprofessioneel wat je nu doet.”

Derksen:

“Ik vind jou onprofessioneel. Scoren ten koste van anderen. De journalisten van VI maken een journalistiek product, en jij veegt dat helemaal van tafel omdat je vijf minuten met Veenstra hebt gebeld.”

Derksen loopt hierop boos weg, waarna de vraag van Genee of hij er morgen nog bij is in de de lucht blijft hangen. Zijn afsluiting:

“Wij zien u morgen weer. We hopen dat Johan dan weer een beetje bijgekomen is.”

‘Eigenlijk gaat het nergens over’

Edwin Evers, die het ochtendprogramma van Radio 538 verzorgt, vond het een “rare uitzending” van VI, en besloot nog even na te praten met Genee vanochtend vroeg. Op de vraag of hij Derksen nog had gesproken legde hij uit van niet:

“Nee. Ik ben net wakker. En toen de uitzending gisteravond afgelopen was, was hij vertrokken. Hij was echt boos had ik de indruk, en ik moet eerlijk zeggen dat ik daar wel een beetje verrast over was. Overal op internet stond dat de rechtszaak aangehouden werd en dat er een gesprek zou zijn, dus ik moest er toch even naar vragen.

Want die hele discussie, die gaat eigenlijk nergens over. Het gaat over de situatie bij Heerenveen, Johan zou hebben geroepen dat de club boekhoudkundige trucjes heeft uitgehaald, en dat de financiële situatie niet zo acuut was als werd geschetst. De directeur van SC Heerenveen heeft mij en Johan daarop informatie gestuurd waaruit blijkt dat het allemaal wel meeviel.

Ik zag het als mijn journalistieke plicht om ernaar te vragen, maar Johan beschouwde het als persoonlijke aanval. Ik heb Johan nog nooit zo emotioneel over zoiets gezien. Als ik er naast blijk te zitten, ben ik de eerste om dat toe te geven, en dat kan hij ook rustig doen als dat nodig is. Wat mij betreft keert Johan in ieder geval gewoon terug aan tafel. “

NOS-redacteur Joost Bakker laat op Twitter weten dat Derksen gewoon aanschuift bij VI. Hij moet wel:

Twitter avatar Joostbakkerr Joost Bakker Johan Derksen gesproken. Geeft aan vanavond gewoon aan te schuiven in de uitzending van #VI. “Ik heb een contract, helaas net 4 jr verlengd”
    • Annemarie Coevert