In een droom de nieuwe paus voorspellen: hoax of toch niet?

Pope Francis waves to the crowd from the central balcony of St. Peter's Basilica at the Vatican, Wednesday, March 13, 2013. Cardinal Jorge Bergoglio who chose the name of Francis, is the 266th pontiff of the Roman Catholic Church. (AP Photo/Gregorio Borgia) Paus Franciscus bij zijn bekendmaking op het balkon van de Sint-Pieter Foto AP/Gregorio Borgia

Een tweet plaatsen over een onschuldige droom van je vriend waarin de huidige paus aftreedt én de nieuwe Franciscus blijkt te gaan heten. Onschuldig, behalve als de droom uitkomt. Het gebeurde de Spaanse Alejandro Rodriguez en het is een hit op Twitter. Maar dit moest toch wel een hoax zijn? Of toch niet?

Op 11 februari schrijft de Spaanse Yolanda de Mena het volgende op Twitter:

Twitter avatar YolandaDeMena Yolanda De Mena Mi novio anoche se despertó a las 4am diciendo q habia soñado con un nuevo papa llamado “Francisco I” y hoy benedicto renuncia. 😖 @ardecabo

Vrij vertaald: “Mijn vriend werd vannacht om vier uur wakker en vertelde dat hij had gedroomd over een nieuwe paus genaamd ‘Franciscus I’ en dat Benedictus vandaag zou aftreden.”

Niet de spannendste droom om als 22-jarige te hebben, maar achteraf wel een akelig nauwkeurige voorspelling. Later die dag besluit Benedictus XVI er namelijk mee te stoppen en sinds woensdag weten we ook dat zijn opvolger voor de naam Franciscus kiest.

Freaky. Dat vinden Rodriguez, zijn vriendin en een hoop mensen op het internet ook. Inmiddels is de bewuste tweet van vriendin Yolanda al bijna tachtigduizend keer geretweet. Nu kun je nog twijfelen aan het eerste deel van de voorspelling, want toen de tweet online kwam, druppelde het nieuws over het aftreden van Benedictus XVI al langzaam binnen. Nee, het tweede gedeelte wekte online verbazing. De bekendmaking van de nieuwe paus volgde pas afgelopen week.

Reacties lopen uiteen van ongeloof tot pure twijfel: dit kan toch niet? Dit moet bijna wel een hoax zijn. Je zou kunnen denken dat Yolanda en Alejandro misschien hebben lopen klooien met de datum waarop de tweet is verzonden. Maar The Daily Dot maakt nog maar eens duidelijk dat wanneer je de echte tweet opzoekt, er gewoon de juiste datum staat.

Zelf zegt Alejandro dat hij zich nooit had kunnen voorstellen dat zijn voorspelling zo veel los zou maken:

Twitter avatar Ardecabo Alejandro R. de Cabo Madre mía, no me imaginé que ese tweet tendría tantísima repercusión😱

Hij heeft er een nieuwe schare volgers bij op Twitter, staat tot zijn verbazing in een Chileense krant en is geïnterviewd op de radio.

Daarin beschrijft hij wat hij zag in zijn droom:

“Ik droomde dat ik Franciscus aankondigde vanaf de preekstoel”

Zo profetisch is het nu ook weer niet

Op Twitter wordt het de ‘grootste spoiler in de geschiedenis van de mensheid’ genoemd. Maar zo ongewoon is het nu ook weer niet. The Guardian wijdde in 2011 een groot artikel aan de vraag of dromen de toekomst zouden kunnen voorspellen. Daarin worden ook bekende voorbeelden aangehaald: Lincoln die beweerde over de moord op hem te hebben gedroomd, Mark Twain die zijn broer in een doodskist had zien liggen twee weken voordat deze bij een explosie om het leven kwam. Kort samengevat: we herinneren ons vaak juist dromen, die toevallig te koppelen zijn aan een gebeurtenis in het echte leven. Dan denken wel al snel dat we profeten zijn.

Op deze website wordt er door twee slaaponderzoekers ook uitleg gegeven over de relatie tussen dromen en voorspellingen. Ze geven een voorbeeld:

“Iedere nacht heeft Nederland gemiddeld tachtig miljoen dromen. Ieder mens heeft in zijn / haar hele leven maar liefst rond de honderdvijftigduizend dromen. Uiteraard zullen enkele van die dromen voorspellend zijn. Een voorbeeld: zelfs als mensen maar eens in de vijftigduizend keer (dus pakweg drie keer per geheel leven) over een explosie dromen – en dat is een erg conservatieve schatting – dromen er per nacht pakweg zestienhonderd mensen over een explosie. Dat wil zeggen dat er in Nederland iedere nacht zestienhonderd dromen over een explosie gaan, in de nacht voor de vuurwerkramp in Enschede hebben er dus ook zestienhonderd man over een explosie gedroomd. In de week voor deze ramp waren dat maar liefst rond de tienduizend man! Daarvan pakweg honderd in Enschede zelf! En zelfs al vergeet 90 procent deze droom weer, zijn er nog altijd rond de duizend Nederlanders die in de week voor deze vuurwerkramp puur op basis van toeval een ‘voorspellende droom’ hadden gehad.”

Statistisch gezien dus niet ongewoon. Maar het blijft freaky.

    • Frank Huiskamp