Ik ben man! Ik ben man! Ik ben man!

Het stikt van de versiercursussen en ‘datingdokters’ in Nederland Jeffrey en Danny zegden hun baan op om de School of Seduction te beginnen „Je bent geen loser, het is háár fout als ze je niet wil”

De geur van koffie, zweet en Axe-deodorant komt je al in de hal tegemoet. In een kleine vergaderzaal van een Amsterdams hotel hebben zich zo’n veertig mannen verzameld. Jong en oud, stoer of een tikkeltje nerdy, voor de eerste keer hier of al meer ervaren. Ze zijn er allemaal met hetzelfde doel: een vrouw leren versieren.

Jeffrey Grune is één van de docenten van de workshop. Als je hem tien jaar geleden had verteld dat hij ooit advies zou geven over liefde, seks en relaties, dan had hij je vierkant uitgelachen. De 25-jarige Rotterdammer was ooit, zo zegt hij zelf, een echte computernerd. „Ik zat de hele dag achter mijn pc, had geen vriendinnetjes en ik zag er niet uit.” Ter illustratie laat hij een foto zien op zijn telefoon. Een wat onzeker ogende puberjongen, inclusief bril en beugel. „Maar ik ben van nerd naar flirt gegaan.”

Terwijl Grune praat, volgen zijn blauwe ogen de serveerster die langsloopt. Hij geeft een knipoog, zij lacht wat verlegen terug. Hij haalt zijn handen een keer door zijn precies net-niet-goed-zittende blonde haar en blijft haar aankijken tot ze zich omdraait.

De omslag kwam toen Grune The Game las, een boek uit 2005 van de Amerikaanse journalist Neil Strauss. Twee jaar lang liep Strauss mee met zijn mentor ‘Style’, die bekend staat als ’s werelds beste ‘pick up artist’. Het boek wordt verkocht als roman, maar is in feite een hoop tips en trucs.

Grune: „Ik probeerde alles uit en leerde wat wel en wat niet werkte. Sommige tips bleken te obvious, dat hebben vrouwen meteen door.” Daarom verzon hij er nieuwe dingen bij. Zoals: wees direct. Hij werd steeds fanatieker en ontdekte dat er misschien meer in zat dan een hobby. „Opeens kwamen er mannen in de kroeg op me af met de vraag of ik ze, in ruil voor een biertje, kon leren hoe je een vrouw versiert.”

Nu runt hij samen met Danny Atmosoerodjoen (28) de School of Seduction. Even googlen leert dat het stikt van de versiercursussen en ‘datingdokters’ in Nederland. De ‘School’ onderscheidt zich volgens Jeffrey vooral door de „aandacht voor het individu”. Behalve workshops en lezingen, zoals die van vandaag, organiseert het tweetal ook projecten voor langere termijn. Voor 75 euro per uur krijgt een ‘student’ elke twee weken persoonlijke coaching. „We kijken wat de wensen en doelen van de klant zijn en bedenken vervolgens hoe we die kunnen bereiken. Wat zijn iemands sterke kanten, wat kan beter? Dat kan confronterend zijn. Zo heb ik laatst een man van vijftig verteld dat hij het al zijn hele leven fout aanpakt met de vrouwen.”

Naast de halfjaar-trajecten worden er ook bootcamps à 400 euro georganiseerd: een stoomcursus van drie dagen. Die workshops kosten 50 tot 75 euro, afhankelijk van de sprekers die een lezing geven. Sinds 2010 werden ruim zeshonderd mannen opgeleid. En zo’n honderd vrouwen: twee keer per jaar worden speciaal voor hen workshops georganiseerd. Een gouden handeltje, zo blijkt. Onlangs zegden Jeffrey en Danny hun vaste banen op om zich volledig op de School te richten.

De ene man is op zoek naar een serieuze relatie, terwijl de andere zoveel mogelijk vrouwen in bed wil krijgen. „Het is niet aan ons om te zeggen wat goed is of slecht”, zegt Gune. „We zullen hoogstens zeggen dat je er op lange termijn waarschijnlijk niet gelukkig van wordt om elke dag met een ander seks te hebben.”

Na twee lezingen is het tijd om de theorie in de praktijk te brengen: de straat op dus. Maar niet voordat het jagersinstinct is opgewekt. In opdracht van Jeffrey staan alle mannen op uit hun stoel. Met één hand pakken ze hun kruis vast, de andere steken ze in de lucht. „IK BEN EEN MAN! IK BEN EEN MAN! IK BEN EEN MAN!”, klinkt het uit veertig monden tegelijk.

De missie: ga in groepjes van drie naar buiten en spreek zo veel mogelijk vrouwen aan. Een praatje maken is één punt, een telefoonnummer uitwisselen twee en een date levert drie punten op. De 23-jarige Reza leerde tijdens dit day gaming vorig jaar zijn vriendin kennen. „Ik sprak haar aan op straat: ‘Je ziet er leuk uit, mag ik je nummer?’ – en dat gaf ze. Eigenlijk had ik verwacht dat het fake zou zijn, dat heb ik wel vaker meegemaakt. Maar we zijn wat gaan drinken.”

Hoewel zijn doel al is bereikt, gaat Reza vandaag toch mee op pad. „Mijn vriendin vindt het oké, ze weet dat ik van flirten houd. Verder dan dat gaat het niet.”

Het is zaterdagmiddag, dus druk in de stad. Binnen een kwartier spreekt Reza vijf vrouwen aan in de Amsterdamse Kalverstraat. Jonge meisjes, maar ook vrouwen van een jaar of veertig. Blond en bruin, slank en wat steviger. „Ze hoeft niet bloedmooi te zijn, als ze maar iets heeft dat me aantrekt.” De eerste vier keer wordt hij afgewezen. Het lijkt hem niets te doen. Van nummer vijf krijgt hij een knuffel. Meer zat er niet in: ze heeft een vriendje.

Volgens de coaches kan iedereen het leren om een vrouw te verleiden. „Kijk naar mij”, zegt Grune: „De vriendin die ik nu heb, had ik drie jaar geleden écht niet kunnen krijgen. Mijn oma zegt altijd tegen mijn vrijgezelle broertje dat hij gewoon zichzelf moet blijven, dat hij vanzelf wel een vriendin krijgt. Maar dat is niet waar, anders had hij er toch wel een? Wij leren je om de beste versie van jezelf te worden.”

Hoe? Vooral door zelfvertrouwen te geven. „Er komen jongens van 27 bij ons die nog nooit gezoend hebben. Ze zijn onzeker, denken dat ze het niet kunnen. We gaan met zo’n jongen een club in en geven hem opdrachten: eerst een vrouw aankijken, daarna een praatje aanknopen. Ondertussen leggen wij alles vast op film, zodat we het later kunnen analyseren.” Natuurlijk word je wel eens afgewezen, maar dat is niet erg, gelooft Grune. „Kerel, zeggen we dan, wij zijn daar ook geweest. Ga vooral niet de loser uithangen. Het is háár fout als ze je niet wil.”

Ook een vrouw (of man) versieren? Kijk op schoolofseduction.nl.

    • Carlijn Teeven