Hollande: wapens bij Syrische rebellen in goede handen

Hollande vanmiddag op een persconferentie na afloop van de EU-top in Brussel.
Hollande vanmiddag op een persconferentie na afloop van de EU-top in Brussel. Foto AP / Geert Van den Wijngaert

Mochten Europese landen besluiten wapens te gaan leveren aan de Syrische oppositie, dan zijn die wapens bij de rebellen in goede handen. Dat zei de Franse president Hollande vanmiddag op de EU-top in Brussel. Een besluit over opheffing van het wapenembargo tegen Syrië namen de EU-landen nog niet.

EU-president Van Rompuy maakte vanmiddag bekend dat de EU-landen de “dramatische situatie” in Syrië vanochtend hebben besproken, maar dat de Europese ministers van Buitenlandse Zaken volgende week tijdens een bijeenkomst in Dublin verder praten over het wapenembargo. Van Rompuy zegt dat alles erop gericht moet zijn het “niet te tolereren” geweld te stoppen.

Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy Violence #Syria must end. Question of arms embargo raised in #EUCO. Foreign affairs ministers will assess situation next week.

Groot-Brittannië en Frankrijk maakten de afgelopen dagen duidelijk dat zij vinden dat het EU-wapenembargo moet worden opgeheven zodat Europa de Syrische rebellen in hun strijd tegen president Assad kan gaan bewapenen. Formeel moeten alle 27 EU-landen beëindiging van het wapenembargo goedkeuren, maar Hollande gaf gisteren al aan dat hij zijn plannen niet zomaar zal laten blokkeren. “Mochten een of twee landen toevallig een blokkade opwerpen [...] dan zou Frankrijk zijn verantwoordelijkheid nemen”, aldus de president.

Andere landen bezorgd dat wapens in verkeerde handen vallen

Met het leveren van wapens zouden de Fransen en de Britten verder gaan dan de VS, die net als Duitsland en ook Nederland bang zijn dat wapens in handen kunnen vallen van extremistische elementen binnen de oppositie. Rutte zei vandaag het bewapenen van de oppositie als “risicovol” te beschouwen. Hij wees erop dat het embargo onlangs nog is verlengd met Franse en Britse steun, maar zei wel open te staan voor een discussie over herziening.

Hollande reageerde vanmiddag op de zorgen van andere EU-landen door te zeggen dat de Syrische oppositie “alle noodzakelijke garanties” moet geven dat de wapens niet in verkeerde handen vallen. De president zei dat Frankrijk die garanties kan krijgen.

Syrische burgeroorlog duurt nu precies twee jaar

Het Europese wapenembargo tegen Syrië dateert van het begin van de opstand, vandaag precies twee jaar geleden. Het was het samen met een reeks sancties bedoeld om Assad te dwingen het geweld tegen burgers te staken. Daarvan kwam niets terecht. In de zuid-Syrische stad Deraa vielen medio maart 2011 de eerste vijf doden in de opstand die inmiddels is uitgegroeid tot een zeer bloederige burgeroorlog. Volgens de Verenigde Naties zijn tot nu toe meer dan 70.000 doden gevallen. Drie miljoen Syriërs zijn ontheemd geraakt. Meer dan een miljoen vluchtelingen bevinden zich in de buurlanden Libanon, Turkije en Jordanië, Irak en Egypte.