Het resultaat van drie maanden gezond leven

Ik moest meer bewegen.Dat werd me tenminste van alle kanten ongevraagd aangeraden. Een vriend had na jaren van stilstand het licht gezien. Hij rende iedere dag. De wangen waren ervan ingevallen, maar dat kon ook door het veranderde voedselpatroon komen.

Hij was nog nooit zo gelukkig geweest.

Bijkomend effect van het bewegen was een lichter gevoel in het hoofd. Ideaal voor mensen met een depressieve aanleg. Of zoals hij het omschreef: „Je denkt niet meer na.”

En hij dacht al zo weinig na.

Omdat bewezen was dat de sportschool niets voor mij was, besloot ik me aan te sluiten bij het hardloopclubje van een buurvrouw dat iedere woensdagmiddag verzamelde in het park. We renden er samen naar toe.

Zij voorop in een strakke legging en een hardslagmeter om de borst, ik er achteraan in een joggingbroek.

Ik kwam uitgeput aan bij een groepje springende veertigers die zonder uitzondering werk hadden gemaakt van de uitrusting. Richard, de leider of begeleider van de club, keurde mijn joggingbroek keihard af en hield een tupperware-bakje met stukjes banaan en schijfjes mandarijn onder mijn neus.

Hij informeerde naar mijn zorgverzekering en zei dat die de kosten waarschijnlijk zouden vergoeden.

Ik wist niet dat hardlopen geld kostte.

Hij adviseerde me om alles vooral in mijn eigen tempo te doen.

Alsof er een keuze was.

Hij klapte in de handen.

„Twee rondjes!”

Hup, daar gingen we.

In het begin rende ik nog naast mijn nieuwe vrienden.

Hele gesprekken met een man die vertelde hoe hij wortels in een blender gooide en dan in een keer voor een week sap maakte. Ik moest ook een blender kopen.

Daarna verloor ik ze uit het oog.

Toen ik eindelijk aankwam werd er voor me geklapt.

Tijdens het stretchen kwam de goede raad met bakken op me af.

Sleutelwoorden bij de aanschaf van hardloopkleding waren ‘wicking’, ‘coolmax’ en ‘drifit’. Zonder Asics-schoenen liep ik mijn knieschijven kapot en ik moest dus ook een blender kopen zodat ik zelf gezond voedsel kon gaan maken. Want smoothies waren gezonder dan kopjes koffie.

Naast me rekte een man zich helemaal uit. Hij zei twee keer: ‘Lekkerrrrr’.

Zo voelde ik me toch niet.

Ik heb ze allemaal nooit meer gezien, behalve die buurvrouw. Die kwam ik gisteren op krukken tegen in de Albert Heijn. Het resultaat van drie maanden gezond leven. En ze was niet de enige. Bij het hardloopclubje vielen ze met de lente in aantocht bij bosjes.

Met gezond leven kun je niet vroeg genoeg beginnen, maar je moet ook weten wanneer je moet stoppen.

    • Marcel van Roosmalen