Grote actie tegen mensenhandel in prostitutiezone Alkmaar

Rechercheurs gaan in gesprek met de prostituees van de Achterdam - het hoerenstraatje van Alkmaar - om signalen van mensenhandel te onderzoeken. Foto Hollandse Hoogte / Klaas Fopma

In Alkmaar is de gemeente, het OM en de politie een grote actie begonnen ter bestrijding van mensenhandel. De Achterdam, een straat met raamprostitutie, is afgesloten en de aanwezige prostituees, overwegend Oost-Europese vrouwen, worden door de politie overgebracht naar het Stadskantoor.

NRC-verslaggever Merel Thie is aanwezig bij de actie:

Twitter avatar MerelThie Merel Thie 500 man, agenten, hulpverleners bij #Achterdam. Actie tegen mensenhandel. Hoerenlopers proberen opvallend onopvallend weg te lopen.

Op het Stadskantoor in Alkmaar gaan rechercheurs in gesprek met de prostituees om signalen van mensenhandel te onderzoeken. De vrouwen worden bijgestaan door tolken, advocaten en hulpverleningsinstanties. Politie en ambtenaren van de gemeente Alkmaar controleren daarnaast de prostitutiepanden op naleving van vergunningvoorschriften, brandveiligheid en volksgezondheid.

Vorig jaar en het jaar daarvoor vonden soortgelijke acties plaats in de Doubletstraat in Den Haag en het Baekelandplein in Eindhoven. Die acties leidden tot sluiting van diverse prostitutiepanden en tot de strafrechtelijke vervolging van mensenhandelaren.

De Achterdam in Alkmaar

    • Lex Boon