Gezin duikt onder na rel rond Turks pleegkind

Het pleeggezin van de 9-jarige Turks-Nederlandse jongen Yunus is op advies van jeugdzorg ondergedoken. De jongen is in Turkije onderdeel geworden van een scherpe politieke discussie over Turkse pleegkinderen in Europa.

De biologische moeder van Yunus wil niet dat hij bij lesbische pleegouders opgroeit. Op de Turkse tv riep zij premier Erdogan op in te grijpen tijdens zijn bezoek aan Nederland, volgende week.

De parlementaire commissie voor mensenrechten in Ankara bemoeit zich met de zaak. Volgens haar plaatsen Nederland en andere Europese landen Turkse kinderen te gemakkelijk uit huis en doen ze te weinig moeite voor hen islamitische pleegouders te vinden. Pleegzorg wordt zo een methode tot assimilatie, zegt commissievoorzitter Ayhan Sefer Üstün vandaag in deze krant.

Het onderduiken is een voorzorgsmaatregel, laat Jeugdzorg Haaglanden weten. Er is geen concrete dreiging, maar door de ophef over Yunus is de inschatting van de veiligheid van de jongen veranderd. Het gevolg is dat Yunus en zijn twee pleegbroers voorlopig niet naar school kunnen.

Yunus woont al 9 jaar bij zijn beide pleegmoeders. Volgens Jeugdzorg Haaglanden proberen zij ervoor te zorgen dat Yunus contact houdt met zijn Turkse achtergrond. „Ze leren Turks, en gaan ieder jaar naar Turkije op vakantie”, zegt een woordvoerder van Jeugdzorg Haaglanden.

Volgens de Turkse commissie voor mensenrechten zijn er in Nederland, België en Duitsland tussen de vijf- en negenduizend Turkse kinderen bij christelijke pleegouders ondergebracht. Jeugdzorg zegt dat er geen gegevens zijn over het aantal Turkse pleegkinderen. In de jeugdzorg worden kinderen niet naar etniciteit of religie geregistreerd.

Wel is de kans groot dat Turkse pleegkinderen niet bij islamitische pleegouders worden geplaatst, zegt Pleegzorg Nederland. Van alle pleegkinderen wordt 60 procent buiten het netwerk van de ouders geplaatst; zij komen terecht bij pleegouders die zichzelf hebben aangemeld. Daar zijn weinig islamitische ouders bij. De campagnes om pleegouders te werven bereiken de allochtone doelgroepen niet goed, zegt Pleegzorg.

Van de pleegkinderen wordt 40 procent binnen het netwerk van de ouders geplaatst, bij Turks-Nederlandse kinderen zijn dat vaker islamitische pleegouders. In 2011 waren ruim 15.000 kinderen in Nederland ondergebracht in pleeggezinnen.