Fusie van NCRV en KRO kost 57 banen

De fusie tussen KRO en NCRV kost zeker 57 voltijdbanen. Dat hebben de directies van beide omroepen gisteren gemeld aan het personeel. KRO en NCRV schrappen 30 procent van de arbeidsplaatsen op ondersteunende afdelingen, in het management en bij de RKK (twaalf banen). De kleine religieuze omroep woont sinds kort in bij KRO en NCRV. Hoeveel banen verdwijnen op redacties en elders binnen beide omroeporganisaties is nog niet bekend. De reorganisatie ligt op dit moment voor advies bij de ondernemingsraden van KRO en NCRV.

VARA en BNN maakten vorige week al bekend dat een derde van de banen op ondersteunende afdelingen verdwijnt. Dat komt neer op 29 van ruim 90 banen bij ondersteuning. Ook bij VARA/BNN is nog onbekend hoe andere afdelingen worden geraakt. AVRO en TROS hebben nog geen ontslagen bekendgemaakt.

De reorganisaties komen voort uit de fusies die de omroepen voorbereiden. De bedrijven gaan samen om te kunnen besparen op de kosten. Zo moeten zij een deel van de miljoenenbezuinigingen van het kabinet opvangen. Voordat de omroepen kunnen fuseren moet de Mediawet worden aangepast. Die wordt de komende maanden behandeld in de Tweede en Eerste Kamer.