Frankrijk wil Syrische rebellen bewapenen

Einde wapenembargo

De Europese Unie moet snel haar wapenembargo tegen Syrië opheffen. Dat zei de Franse president François Hollande gisteren bij aanvang van de Europese top in Brussel. „We kunnen niet toestaan dat een volk op zo’n manier wordt afgeslacht”, aldus Hollande. Eerder kondigde de Franse minister van Buitenlandse Zaken aan dat Frankrijk bereid is om de Syrische rebellen te helpen met het verkrijgen van wapens. Hollande kan rekenen op de steun van Groot-Brittannië. Deze week liet de Britse premier David Cameron doorschemeren dat Groot-Brittannië mogelijk niet instemt met verlenging van het embargo. Andere Europese landen hebben twijfels bij het bewapenen van de rebellen. Het huidige wapenembargo verloopt in mei. Als de Europese Unie geen overeenstemming bereikt over het opheffen van het embargo, dan kunnen Frankrijk en Groot-Brittannië weigeren in te stemmen met verlenging. AP